Välkommen till ett matbord där du sitter solo och äter. Ja, i alla fall om man får tro Food & Friends trendspaning inför 2018.

Det är en fascinerande läsning som presenteras och jag kan inte låta bli att förundras över varför ensamheten breder ut sig, då det aldrig varit enklare att vara uppkopplad – och i kontakt med så många – som idag.

Möjligheten att få kontakt borde vara så mycket enklare än på till exempel 80-talet, men det är väl kanske just det. I jakten på social kontakt, så orkar ingen lyfta ögonen från skärmen och möta blicken från andra sidan rummet.

Foto pexels.com

Avfall

Det har talats länge och väl om att minimera matsvinnet och nu börjar det bli en självklarhet, i alla fall för den yngre generationen. Det är hippt att minska sin sophantering och i och med det, poppar innovativa exempel upp som visar hur rester från exempelvis mitt morgonkaffe återvinns som en ny dryck, kaffemjöl, energipellets m.m.

Hållbarhet

Hand i hand med hållbarhet går minskat slöseri. Förpackningar är av ondo och i Indien har man lanserat den ätbara skeden. Hos nytänkande matmarknader kan man se smarta serveringslösningar som mer eller mindre eliminerar behovet av förpackningar. I Frankrike har man stiftat en lag på att allt engångsmaterial ska vara nedbrytbart 2020. Därför är ett besök till den Malmöitiska butiken Gram ett måste.  Gram är en nytänkande, förpackningsfri butik där du tar med dig dina egna glasburkar och fyller burken med den mängd råvara du behöver. Smart!

Bild copyright Fram Malmö (http://grammalmo.se)

Minimalism

Det låter toppen, men det fungerar liksom inte. Jag kraschar på minimalism redan när de kommer till min byrålådor. (TIPS! Rullar man ihop jeansen så får man plats med hur många som helst i en byrålåda. Jag har fyllt tre jeansfyllda lådor, så jag vet. Och ja, jag behöver vård men det pratar vi inte högt om, va?!)

Jag tror inte heller att minimalism och mina barn går hand i hand, men ute i samhället sker sakta en förändring i konsumtionsmönstret, där det materiella ersätts med tjänster och upplevelser. Det räcker inte att sitta och äta. Du ska uppleva maten. Du ska samla intryck! Sammanslaget blir det en totalupplevelse, även om den upplevs ensam.

Den yngre generationen påverkas av ekonomi och miljömedvetenhet ,vilket leder till ett boende på mindre ytor än vad vi har idag. Kollektiv blir modernt igen (hur nu detta kan gå ihop med ensamhet). Man delar kök, sällskapsutrymmen och har ett eget litet utrymme på 12 m2. Det gäller att äga så få saker som möjligt, och det är väl bara att inse att i alla fall jag har för många ”bra att ha”-saker.

Foto: pexels.com

Upplevelser

Maten ska inte bara tuggas, utan den ska upplevas. För herrans massa år sedan så var det på modét att bygga maten högt på tallriken. Ju högre man byggde, desto bättre, och sedan såg det ut som ett bombnedslag när man väl stack kniven i maten. Restaurangen Enigma utanför Barcelona guidar, mellan 45 rätter, sina gäster genom en labyrint i lokalerna . Jojo, ska man trycka i sig så många rätter, så gäller det att det är en milslång snitslad bana.

Bild copyright: enigmaconcept.es/

Sagaya i Tokyo tar till animerade projektioner på bordsduken. Hit hade jag gärna begett mig då jag är i Tokyo nästa år men 30000 YEN är way too much.
Så, för att sammanfatta, glöm bort att bara smita in för en snabb kopp kaffe. Nu ska maten UPPLEVAS .

Det är inte bara barer och restauranger som ser upplevelser som ett konkurrensmedel, utan även dagligvaruhandeln börjar snegla dit. Köper du en förpackning, så är det inte bara en förpackning – utan det borde minst gå att vika ihop kartongen till ett par VR-glasögon. Eller varför inte låta ett brickunderlägget bli ett musikinstrument?

Bild copyright: pexels.com

Ensamhet

Aldrig har det varit så lätt att komma i kontakt med andra (ta appen Tinder till exempel – men be mig inte förklara hur den fungerar – för jag har aldrig provat 🙂 . Och ändå växer ensamhushållen.

Ensamhushållet kommer att stå för den största ökningen, ända upp till 32% fram till år 2030. Ensamheten förklaras med ökad utbildning,  förbättrade möjligheter att klara sig på egen hand samt ökad livslängd. Varför bilda par när man kan gifta sig (solobröllop) med sig själv, som i Japan.

Det låter bara så fruktansvärt ensamt.

Foto copyright: pexels.com

Trots sin ensamhet så avskräcks man inte från att gå ut och äta, så det blir inget tröstätande av 5 kilo chips och 2 l CocaCola framför TV:n. De restauranger, som följer senaste trenderna, ser till att ha byggt en bardisk framför köket där kockarna agerar som värdar. Smarta krögare har räknat ut att sologäster har kortare sittider och att därför är solostolar mer värda än andra stolar. Ett annat exempel kan vara japanska Moomin House Cafe där man sitter och fikar med ett mumintroll som sällskap. Jo, du läste rätt. Ett. uppstoppat. mumintroll. Holländska Eenmal har gått steget längre och har bara bord för en person.

Bild copyright: Yuki Arakawa/CNN http://edition.cnn.com/travel/article/japan-moomin-cafe/index.html?gallery=0

Jag vet inte om ensamheten är större i Asien än vad den är i vår världsdel, men att äta ensam har blivit en sådan norm i Sydkorea – där just uttrycket ”Honbap” står för ensamätande. I Korea är det till och med status att ses på en restaurang utan sällskap, och lokalerna inreds med små bås med individuella grillar och TV-skärmar. I Sydkorea har singellivet gått så långt man nu anpassar dagligvaruhandeln sig efter civilstånd. Allt säljs i mindre förpackningar, anpassat för en person.

Bild copyright: Steven Borowiec / Korea Exposé
https://koreaexpose.com/honbap-eating-alone-new-norm-korea/

Fart och fläkt

Kedjorna Duck & Waffle Local arbetat med att korta serveringstiderna vilket innebär att man tar till teknik för att öka kommunikationen mellan beställning och tillagning. Ett annat exempel är kinesiska Hot Pot restauranger med rullband och tappkranar med självbemanning. För att allt ska gå fortare så används robotar och maskiner som gör olika sysslor i köket. Men det är inte bara i köket som du hittar robotar. Japanska hotellet Henn-Na låter robotar välkomna gästerna och i kedjan Eatsa får gästerna hantera beställning och upphämtning själva, vilket ger både snabbare service och bättre priser.

Att leva i farten kan också ta sig i form som olika måltidsersättningar med kompletta näringsintag. Varför äta sig igenom en måltid när man istället kan drick någon näringslösning?

Och nu…

Och där gick luften ur mig. All denna ensamhet! Jag som älskar familjemiddagar. Sitta ned länge, njuta av måltiden och bara prata. Bara vara. Här och nu. Varför kan vi inte bara koppla ned och vända blicken framåt. Vem vet vad som finns där? Om vi bara vågar.

Foto copyright: pexels.com