När vi fortfarande hade stuga i Blekinge, så tillbringade jag gärna ett par timmar under lördagsförmiddagen vid spisen, då jag tillagade mat som vi kunde avnjuta under ett par dagar (helg + matlådor). Vi talar om mustiga, väldoftande grytor som vi njöt av under de kalla årstiderna. Jag älskar all form av gryta, även om det tar lite till att hacka upp allt och sedan koka, men det är ju så praktiskt. Och under själva tillagningen kan du göra vad du vill. Läs en bok. Stryk tvätten. Lek med barnen. Och grytor är så gott att äta dag två och tre då smakerna har fått ligga och gosa till sig.

Doften av vitlök, lök och bacon är själva basen i många av de grytor jag gör. Sedan tillsätter jag kött (naturligtvis) och rotfrukter i säsong. Ibland får köttet, tillsammans med svamp- och grönsaksfräs, sjuda i en mustig vinbuljong eller så tillsätter jag plantbaserad creme fraiche. Jag gillar kött som smälter i munnen så mina grytor får gärna sjuda i 2-3 timmar.

6-8 portioner

Ingredienser:

  • 1,2 kg fläskytterfilé
  • 1 msk rapsolja
  • svartpeppar
  • 120 g g bacon, strimlad
  • 250 g champinjoner, delade
  • 1 röd lök, hackad
  • 1 vitlöksklyfta, hackad
  • 1 paprika, strimlad
  • 2 dl vatten (du kommer att behöva mer vatten under tillagning)
  • 1 köttbuljongtärning
  • 1 stor morot, slantad
  • 2 dl ifraiche
  • 1-2 tsk soja, kinesisk
  • salt

Så här gör du

Putsa och skär köttet i skivor. Hetta upp en stekpanna och bryn på båda sidor i olja. Salta och peppra. Lägg köttet åt sidan.

Stek bacon till det fått färg. Tillsätt champinjoner, lök och vitlök. Stek under omrörning tills det fått fin färg

Stek bacon till det fått färg. Tillsätt champinjoner, lök och vitlök. Stek under omrörning tills det fått fin färg

Blanda ned smulad köttbuljongtärning, ifraiche och vatten.

Lägg tillbaka köttet i grytan. Låt sjuda minst 1 timme, gärna mer. Jag lagar mina grytor på svag värme under LÅNG tid (2-3 timmar) och späder med mer vätska allt eftersom. Smaka av med salt.

Servera med grönsallad (går även bra att servera med ris).