I dag har det varit varmt – uppemot 25-30 grader. Det blev sovmorgon i morse så först efter frukost begav vi oss mot Shinjuku station för vidare färd mot Asakusa, Tokyo Tower och Shibuya.
Att äta frukost på hotell i Japan är inte alltid värt priset utan vi brukar gå ut och handla hem juice, färdigbredda mackor och kaffe till hotellet. En frukost för oss fyra brukar hamna på mellan 1500-2000 yen (100-140 kronor) och det är bra mycket billigare än att äta på hotellet.
Det enklaste – och billigaste – sättat att färdas i Tokyo är att åka tåg eller tunnelbana. Köp ett Sucia-kort i de gröna maskinerna och ladda med x antal yen. Under veckan i Japan laddade jag mitt kort med 4000 yen (drygt 300 kronor) och vi har åkt mycket – och långa – sträckor. Om man är osäker på hur man ska åka kan man fråga vid informationsdisken men man får ha stort tålamod eftersom många inte talar så bra engelska. Tavlorna på tågstationen, skyltarna i de flesta tåg och i maskinen är dock på engelska förutom då också japanska.
En sak som man kommer att slås av som turist i Japan är hur fantastiska de är på att köa. Här trängs ingen utan man ställer sig i en rak kö. Även om det är trångt i tågen så lyckas man alltid få plats och som passagerare tar man hänsyn till varandra. Det är också tyst på tåget trots att det är fullt med människor. Här är hänsyn viktigt. Ett tips är att hänga ryggsäcken på magen under tågfärd – då minimerar man risken att slå in i någon.
Dagens äventyr har varit Asakusa som är ett område i Tokyo mest berömt för Sensoji, ett buddhistiskt tempel. Stadsdelen ligger i nordöstra hörnet av centrala Tokyo, vid slutet av tunnelbanans Ginza-linje ganska nära Ueno-stationen.
Vi hade turen att få se en drakceremoni och det var vackert.
Efter templet var det lunchdags och vi begav oss mot Burger King som serverade svarta burgare ”Kuro” – eftersom Halloween är runt hörnet. Jag har ingen aning vad jag åt men jag pillade bort den svarta osten. Att gå på McDonalds och Burger King är dock bra mycket dyrare än att gå på japansk restaurang. Och – att beställa mat som turist är inga problem. De har även menyer på engelska och sedan är det till att använda fingrarna och visa hur många man vill ha.
Efter lunch fortsatte vi vår färd till fots mot Tokyo Sky Tree (det gäller att ha rejäla skor när man är i Tokyo för man går en hel del…. – bara ett tips) och vi passerade The Golden Poo – som man inte kan missa när man kommer ut från stationen.
Tokyo Skytree är ett TV-torn i Sumida. Tornet är världens näst högsta samt Japans högsta byggnadsverk, med en höjd på 634 meter. Väl framme såg vi att det fanns två kösystem – en lite snabbare och en lite långsammare. Förra gången stod vi vanliga kön och det tog 2 timmar att jämföra med dagens 20 minuter. Priset för biljett blev dock 500 yen dyrare per biljett; så vi betalade 2800 yen per person, vilket är drygt 200 kronor. Färden upp mot 350 meter går snabbt och när man väl kommer upp så slås man av en otrolig utsikt över hela Tokyo. Klara dagar kan man se Fuji.
Därefter blev det tåg till Shibuya som är en innerstadskommun i västra Tokyo som främst är känd för att vara stadens shopping- och nöjeskvarter. Jag lyckades hitta lakrits så lyckan var fullständig.
Korsningen i Shibuya är helt otrolig och man kan inte fatta hur mycket folk det är. Vi gick in i butiken Shibuya 109 men det är bra mycket dyrare där än vanliga butiker.
Slutligen tog vi tåget hem till Shinjuku och vi passade på att gå in på en sushibar där man sitter i en cirkel och sushitallrikarna åker förbi. Man plockar åt sig den sushi man vill ha och betalar per tallrik.
En sushitallrik med två bitar kostar 7 kronor – väljer man den lite dyrare så går den på 14 kronor. Fantastiskt god sushi och en middag för 4 gick på 1400 yen, drygt 100 kronor. På väg mot hotellet stannade vi till vid en av de många butiker som säljer massa prylar som man bara måste ha för 100 yen styck.
Jag stannade också till vid en butik för att handla hem två sorters sake, varav en matlagningssake.