Runt Halloween har vi som tradition att hela familjen samlas och så äter vi helstekt kalkon fylld med konjaksäpplen och till efterrätt serveras naturligtvis en amerikansk pumpapaj. Till frukost morgonen därpå dukas det upp amerikanska blåbärspannkakor, scrambled eggs och bacon. När vi gör något, då gör vi det ordentligt. Helgen är vår Thanksgiving, fast vi samlas i slutet av oktober istället för 23 november som är amerikanarnas dag.
Om några dagar infaller Halloween, den 31 oktober för att vara exakt, och min familj har firat Halloween sedan jag kom hem från mitt år i USA. För 25 år sedan bodde vi i Dösjebro och vi var tämligen ensamma om att ha en utskuren pumpa med ljus stående vid brevlådan. Bara att få tag i en pumpa krävde lång planering och under ett par års tid så odlade jag själv pumpa i min köksträdgård. Det tog ytterligare ett par år innan fler grannar började anamma traditionen och nu är det ju hur vanligt som helst. Me like!
Något jag saknar är lite av den vett och etikett som amerikanska barn respekterar. Många äldre (vi pratar 75+) tycker inte det är speciellt kul att behöva öppna upp dörren och mötas av gastar, både stora som små. Stänger de sin dörr så finns det risk för äggkastning (vad var det för ”snille” som började med detta?). Tänk på att den som inte vill bli störd har en släckt pumpa utanför dörren, alternativt saknar pumpa och dessutom har släckt utebelysning. Möts man däremot av en tänd halloweenpumpa – så är det bara att ringa på.
Som traditionen kräver så skulle vi ju egentligen ha samlats den här helgen, men eftersom vi anpassar oss efter olika arbetstider, så föll lotten på förra helgen. Att steka kalkon tar lite tid, så redan på förmiddagen förbereddes de ugnsbakade rotfrukterna. Jag är så glad över min Pantofflesalt från Österlenkryddor. Jag använder kryddan till nästan alla grönsaksrätter och den sätter en extra piff på maten. Rotsakerna bakades av i ugnen och när det är klart, så lägger jag på ugnsfolie och så får de vänta till steg två.
När rotsakerna är klara så görs den goda kalkonfyllningen. Ta två riktigt stora, goda äpplen. Skala och klyfta dem. Jag skär mina bitar rätt så stora. Hacka två paket bacon och strimla en purjolök. Bryn allt i olja och tillsätt sedan 3 msk konjak. Se till att all vätska kokar bort. Doften som sprider sig i köket är himmelsk. Ställ åt sidan så länge.
När fyllningen är klar är det dags att ta fram kalkonen och det är bara att följa anvisningarna nedanför så du får en perfekt tillagad kalkon. Se till att ösa kalkonen och blir det torrt i långpannan, ja då är det bara att tillsätta mer vatten. Denna vätska är guld värd och vad du än gör. Släng den inte. Det är den som gör såsen. Mmmmm!
Under tiden vi väntade på att maten skulle bli klar, så mumsade vi på ett par laxbollar och det är inga konstigheter utan bara varmrökt lax jag finhackat och sedan blandat med lite finstrimlad purjo.
Det var härligt att ha hela familjen samlad ihop och det var många glada skratt under den gemensamma måltiden. Såsen, ja – det är vid sådana här tillfällen som det är helt ok att slicka av tallriken. Vi skippade pumpapajen i år och åt äppelkaka – och den hittar du ett recept på här. Och lycka till att tillaga din kalkon. Det är så gott och väl värd den tid man tillbringar i köket.
6 portioner
Ugnsbakade rotfrukter
Ingredienser
- 1 kg potatis
- 5 st gulbetor
- 6 stora morötter
- 1 STOR sötpotatis
- 3 palsternackor
- olja
- pantoflesalt
- peppar
Så här gör du:
Skala rotfrukterna. Dela i rätt grova bitar. Häll olja på en plåt och lägg över rotfrukterna. Salta och peppra. Sätt in i 175 grader i cirka 45 minuter. Rör om någon gång emellanåt. Ta ut och lägg folie över.
Kalkonfyllning
Ingredienser:
- 2 paket bacon
- 2 stora äpplen
- 1 purjolök
- 3 msk konjak
Så här gör du:
Strimla bacon och purjolök. Fräs ett par minuter. Skala äpplena och dela i bitar. Låt fräsa med ett par minuter. Tillsätt konjak och låt all alkohol koka bort.
Helstekt kalkon
Ingredienser:
- 1 kalkon på 4 kg
- 1 citron
- salt
- peppar
- fyllning (äppel-bacon-purjolök)
- cirka 75 g smält mjölkfritt margarin
- 1 1/2 l vatten
Så här gör du:
Då är det dags att plocka fram kalkonen och sätta på ugnen, 175 grader. Plocka ur inkråmet och gnid med en halv citron inne i kalkonen. Lägg i fyllningen och bind upp fågeln så att fyllningen inte trillar ut.
Gnid den andra citronhalvan på kalkonen och pensla med smält mjölkfritt margarin på båda sidorna. Salta och peppra. Lägg ett stort ark aluminiumfolie över kalkonen.
Lägg kalkonen på ett galler och under gallret placerar du en långpanna. Häll 5 dl vatten i den djupa långpannan. Ös kalkonen med vattnet som rinner ner i pannan med ca 30 minuters mellanrum. Börjar vattnet dunsta, ja då häller du i mer vatten.
Ta bort aluminiumfolien efter ca 2,5 timme. Tillaga kalkonen i ugnen tills termometern visar 80 grader i kalkonens lårdel. Det tar ca 3,5 – 4 timmar. Pensla med mjölkfritt margarin någon gång emellanåt och fortsätt ösa. Du kan aldrig ösa för mycket. Och glöm inte att du ska ha vätska i långpannan.
Flytta över kalkonen till ett serveringsfat och låt den vila minst 20-30 minuter innan den skärs upp.
Sätt in rotsakerna i ugnen (de som vi gjorde tidigare) så att de blir varma.
Sås
Ingredienser:
- Buljongen som är kvar i långpannan, du behöver cirka 7-8 dl.
- 5 msk vetemjöl
- 6 dl växtbaserad grädde
Så här gör du:
Sila av buljongen som ligger i långpannan, och tillsätt eventuellt vatten så att du får 7-8 dl.
Koka upp buljongen med vetemjöl.
Tillsätt växtbaserad grädde och koka upp på nytt. Smaka av med konjak. Salta och peppra efter smak.
Trackbacks/Pingbacks