Om oss

Vi som bloggar på Nicklas Kokbok

En har blivit tre och det är dags för en ny generation att hoppa in. Det innebär att vi är tre som bloggar med allt vad det innebär.

Hoppas du kommer att trivas inne hos oss.

Åsa Gilbertsson

Livsnjutare/Bloggare

Nicklas Gilbertsson

Bloggare

Sofia Johansson

Bloggare

Hur det hela började

Den mjölkfria matbloggen Nicklas Kokbok har funnits sedan 1996 och det här är historien bakom varför kokboken gjordes – och varför den heter just Nicklas Kokbok.

Allt fler människor, både barn och vuxna, är överkänsliga mot ett eller flera livsmedel. Det kan upplevas väldigt kaotiskt i början i en familj när inte alla kan äta den mat man är van vid. Jag är själv, sedan flera år tillbaka födoämnesallergisk och trots denna bakgrund blev det en viss omställning när vi 1994 fick beskedet att vår son Nicklas, då 1 år gammal, var allergisk mot mjölk- och sojaprotein.

I början av 90-talet fanns inte det utbud av mjölk- och sojaproteinfria produkter som finns idag och när det till exempel på barnkalas bjöds på glass och andra smarriga saker, fick Nicklas sitta med ett kex. Det gör ont i en mammas hjärta.

Som vuxen är det lättare att avstå från vissa saker; tårtor, glass, efterrätter, gratänger etc men som alla föräldrar vet så kan det ibland vara oerhört svårt att neka sitt barn något, speciellt när det gäller något så naturligt som att äta.

Tanken bakom att göra Nicklas Kokbok var att alla i familjen skall kunna äta samma mat. Man skall inte behöva stå och göra flera olika maträtter.

Första kokkboken kom 1996, den andra 2003

Eftersom jag själv levt som matallergiker ett par år så visste jag efter idogt letande att det inte fanns så mycket receptmaterial för just oss som var både mjölk- och sojaallergiker.

Betänk att tidpunkten var 1994 och då innehöll i stort sett ALLA produkter mjölk- och/eller sojaprotein. Tack och lov så har tiderna förändrats och nu är det mycket lättare att hitta mjölk- och sojaproteinfria produkter!

Sagt och gjort, jag började göra egna recept, jag lagade, smakade och provade mig fram tills både jag och min familj var nöjda. Detta resulterade 1996 i en liten receptsamling, ”Nicklas Kokbok”, som jag hade förmånen att ge ut tillsammans med Carlshamn Mejeri.

Första versionen av Nicklas Kokbok kom ut hösten 1996. Dels gjordes en mindre variant som var gratis och dels gjordes en större variant. Den stora varianten kostade 20:-.  Nya Nicklas Kokbok, gavs ut september 2003 och innehöll ca 150 olika recept fördelade över 63 sidor.

Och nu då….

När Nicklas växte upp fanns det inte många produkter som var mjölk- och sojaproteinfria, men tiderna förändras (tack och lov) och idag är utbudet ett helt annat.

Under ett par år hade jag inte behov att uppdatera kokboken utan lät den ligga ligga kvar, mer som ett minne av tiden som var. 2014 kom Nicklas Kokbok igång igen. Och 2015 fyllde nätversionen av Nicklas Kokbok 18 år. Tänk vad tiden går! Och underbart att det i dag finns så många spännande produkter som underlättar matlagningen!

2019 startade jag min webshop vilket innebar att jag fick mindre tid för bloggen. Därför är det extra kul att Nicklas och Sofia tar över rodret för att hålla kokboken igång. Det innebär att vi är tre som bloggar och förhoppningen är att vi ska kunna bjuda på riktigt god mat och upplevelser.

Åsa