Får jag fresta med nybakade bagels? Det låter kanske som ett himla meckande att baka ett bröd som först måste kokas innan det gräddas i ugn, men det tar faktiskt inte så lång tid att baka en laddning varma, sega bagels. Och rent arbetsmässigt är det inte heller krävande. Degen rörs ihop på knappt 10 minuter, därefter jäsning 1 timme, brödet formas  på 5 minuter, koktid totalt 8 minuter och sedan 20 minuter i ugnen. Så på drygt 1 timme och 45 minuter kan du servera goa, sega bagels till frukost. Eller varför inte till en rykande kopp kvällste?

Jag älskar doften av nybakat bröd även om jag till vardags äter bröd väldigt sällan. Jag är uppvuxen i ett hem där mina föräldrar bakade limpa flera gånger i månaden och jag kommer ihåg hur avundsjuk jag var på alla som fick köpt bröd. Hahaha! Nu är det ju precis tvärt om. Finns det något godare än hembakat bröd?

Varje lördag satte mina föräldrar en jättestor bröddeg och sedan bakades det ett flertal limpor som skulle räcka veckan ut. Vi var tre barn varav två pojkar, så det gick åt väldigt mycket bröd varje vecka. Jag är ju uppvuxen i den här generationen där vi lärde oss att man ska äta 6-8 skivor bröd per dag. Det är inte troligt att jag kommer upp i den mängden per månad just nu… Så sällan äter jag bröd, men när jag väl gör det, då njuuuuuter jag. Det är inte ofta jag själv bakar bröd och det beror på att jag aldrig blir nöjd. Brödet blir gott, men det är baske mig inget skådebröd.

Häromkvällen blev jag i alla fall sugen på BRÖD och eftersom jag  suttit och bläddrat i gamla bilder från USA så var det inte konstigt att jag sneglade på bagels. Och hör ni, de blev jättegoda. Härligt sega som bagels ska vara.

8 st bagels

Ingredienser:

  • 25 g jäst
  • 3 dl ljummet vatten
  • 1½ msk strösocker
  • 1 tsk salt (eller mer om du vill ha lite saltare bagels)
  • 400 g vetemjöl

Så här gör du:
Rör ut jästen i det fingervarma vattnet. Tillsätt salt och socker. Rör ned vetemjölet, lite i sänder.
Jag arbetade min deg för hand och skulle det vara så att du arbetar degen i bakmaskin så kanske du behöver tillsätta mer vetemjöl än vad jag gjorde. Degen ska ha så pass mycket vetemjöl så att den släpper från degbunken, utan att klibba.

Lägg en bakduk över och låt degen jäsa i 1 timme till dubbel storlek.


Ta upp degen och dela den i 8 delar. Jag behövde inte tillsätta mer vetemjöl, men är degen för klibbig så får du göra det. Forma degen till bollar. Stick ner ett finger mitt i bollen och snurra runt degen kring fingret för att skapa hålet i mitten. Låt degen vila i cirka 10 minuter.

Koka upp vatten i en gryta och tillsätt ½ msk salt (eller socker). Lägg ned bagelsen, två åt gången och koka 1 minut på var sida. Ta upp och låt rinna av.


Lägg på bakpappersbeklädd plåt och pensla bagelsen med ägg. Jag strödde lite rapsfrön över men det går lika bra med vallmofrö.


Sätt in i 175 grader i cirka 20 minuter. Ta ut plåten, vänd på bagelsen och sätt in i 3-4 minuter.

Ta ut och låt kallna.

Skär upp och njut. Är goda att äta som de är med mjölkfritt margarin. Det går också bra att rosta bagelsen.