Nicklas har pratat om att han vill till Omberg ett tag och idag bar det äntligen av. Omberg är ett av de ställen som han uttrycker är Östergötlands pärlor. Kul!

Vi tänkte oss en heldagsutflykt med lite vandring och lunch. Triangaköket, lunch och fika packades ner i varsin ryggsäck. Bra skor och solkräm sattes på. Därefter bar det av mot Omberg.

Omberg ligger vid Vätterns strand i Östergötland och är ett artrikt skogslandskap med dramatiska bergsbranter, jätteekar och slåtterängar. Det finns fler vandringsleder och historiska platser.

Bilen rullade mot Ödeshög och vidare upp till stocklycke. Där parkerades bilen och vi valde att följa Ellen Keys led. Ellen Keys led bjöd på milsvid utsikt över Vättern, lökdoftande bokskogar, knotig strandskog och en blomstrande slåtteräng. Leden går ner mot Vättern på rullstensåsen från Stocklyckes parkering. Efter 200 meter kommer du till en slåtterängen följt av Stocklycke hamn. Leden slingrar sig vidare utmed Rödgavelns grotta till bokskogen. Söder om bokskogens naturreservat finns Ellen Keys Strand. Ett hus hon lätt bygga år 1910. Leden slingrar sig vidare mot Ombergs turisthotell (mycket vackert) och sedan brant uppför mot den högsta punkten Hjässan. Hjässan bjuder på gudomligt vacker utsikt över Östgötaslätten, Tåkern och Vättern. Här slog vi oss ner och lagade lite mat på triangaköket följt av att njuta ett tag av utsikten. Efter lunchen fortsatte promenaden ner från Hjässan genom Mörkahålkärrets naturreservat och bokskogen för att sedan återkomma till Stocklycke parkering.

En enkel vandring med varierande terräng och vacker utsikt tycker vi. Ellen Keys led har vi gått flera gånger och den är lika vacker varje gång. Den går dessutom bra att gå åt båda hållen. Går man leden baklänges är den inte lika tung och brant uppför.

Framåt kvällen efter denna härliga ombergsdag passade det perfekt med lite grillad middag. Här passade vi även på att smaka egen inlagd mjölkfri fetaost. Jag har alltid velat prova att lägga in egen fetaost. För ett tag sedan köptes det massa örter till balkongen och här passade det då utmärkt att testa detta. Med smak av basilika, oregano och vitlök kan det väl inte gå fel? Nu har fetaosten legat inlagd i 4 dagar och passar som sagt perfekt till kvällens grillade middag.

Ja, gud så gott det blev. Smakerna gifte sig i munnen och med den krämiga konsistensen mjölkfri fetaost har passade det perfekt med en grillad köttbit.

Ingredienser

Fetaost:

 • 1 näve färsk oregano finhackad
 • 1 näve basilika färsk finhackad
 • 2 vitlöksklyftor grovhackade
 • 1 tsk timjan
 • 1 paket (200 g) Violife Greek White fetaost
 • 1 dl rapsolja
 • 1 dl olivolja

  Såhär gör du:

  Finhacka örterna och vitlöken. Lägg i en bunke och tillsätt timjan. Tärna fetaosten och lägg ner i bunken. Rör runt försiktigt. Lägg ner fetaosten i en glasburk och häll på oljorna. Fyll eventuellt på med mer olja, all fetaost ska vara i olja.  Förslut med lock och skaka lätt för att blanda. Lått det stå och dra i 2-3 dagar innan förtäring.