Pannacotta och nyår måste verkligen gå hand i hand , för jag fick så många träffar på just pannacotta dagarna innan nyår. Jag själv älskar pannacotta och jag tror det beror på att det är så enkelt att göra. Men det smakar så mycket. Till min pannacotta använder jag lakritsgranulat från Lakritsfabriken och du får smaka av hur mycket lakritssmak du vill ha.
Lakrits och hallon i kombination ger en fin smakbrytning och pannacottan är härligt len. Ljuvligt!
Alla älskar dock inte lakrits och äkta hälften har haft världens dåligaste mage sista tiden. För att skona honom så slängde jag ihop en chokladmousse (det större glaset) och recept på det hittar du längre ned.
Jag vet att en del har problem att vispa sojagrädde men jag brukar slänga i ett kryddmått salt och jag upplever att det blir lättare att få ihop en styvare massa.
6 portioner
Ingredienser:
- 1 tsk gelatinpulver
- 1 msk vatten
- 2 dl sojagrädde (eller kokosgrädde)
- 1 dl sojamjölk
- 2 msk strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 1½ tsk lakriktsgranulat
- 100 g mjölkfri vit choklad
Så här gör du:
Koka upp sojagrädde, sojamjölk och lakritsgranulat. Koka ett par minuter. Ta grytan från värmen och rör ned , strösocker, vaniljsocker och mjölkfri vit choklad. Rör om tills chokladen smält.
Blanda gelatinpulver med vatten och låt det svälla en liten stund. Rör ned gelatinpulvret. Häll upp i 6 portonsskålar. Sätt in i kyl cirka 6 timmar.
- Cirka 200 g hallon
- 2 msk vit sirap
Mixa hallonen med vit sirap. Passera hallonen genom en trådsil och tryck till ordentligt så att du får ut så mycket hallonsaft som möjligt. Fördela över pannacottan. Sätt in i kyl.
Garnera med färska hallon strax innan servering.
Chokladmousse
1 portion
Ingredienser:
- 1 dl sojagrädde
- 2 msk kakao
- 2 msk strösocker
Så här gör du:
Vispa sojagrädde och blanda i kakao och strösocker. Ställ kallt. Garnera med hallon.