mjölkfritt_100Jag äter gärna ute på olika restauranger och matställen och brukar i stort sett aldrig råka ut för några missöden. Finns det inget på själva menyn som jag kan äta brukar jag be dem överraska mig. Nio gånger av tio får jag helt fantastiska mjölkfria maträtter.

Under den här sommaren måste det ha slagit slint i köket eller så får man skylla på semestertider och inte rätt utbildad personal.

Den ingrediens som har ställt till det – liksom många tidigare gånger – har varit parmesan. Beställer jag mjölkfri mat så vill jag inte få riven parmesan över maten. Eller parmesan gömd i salladen. Eller parmesan överhuvudtaget. Och vad är det med parmesan som får folk att tro att den är mjölkfri? Lagringen?

Parmesan är en ost. Mjölken till osten kommer från en ko. Och är man allergisk mot mjölkprotein så tål man inte ost – hur lagrad den än är.

Så här under semestertider tror jag många gånger att felet uppstår redan vid beställning. Den som tar emot beställningen har inte den information som krävs för att förstå skillnaden mellan laktos- och mjölkfri. Vid beställning poängterar jag mjölkfritt flera gånger men när beställningen väl når köket så måste den ha omvandlats till laktosfri eftersom parmesanosten börjar spöka.

Jag som födoämnesallergiker har precis lika stor rätt som alla andra att gå ut och äta och får jag mjölkprodukter i mig blir jag sjuk. Jag får så fruktansvärt ont i magen att jag knappt kan röra mig och ligger i kramper. Inte bara en dag – utan flera dagar!

Beställer jag mjölkfritt så gör inte om det till laktosfritt. Utgå från att jag som beställer maten vet vad jag talar om. Kommer serveringspersonalen ut och frågar vem som ska ha den laktosfria tallriken (när jag beställt mjölkfritt)  så tar jag mig friheten att skicka ut den. Då måste jag utgå från att ni inte har förstått mig.

Vid nyanställning av ny personal så vill jag tipsa om introduktion av all slags födoämnesallergi från gluten-, soja- etc till skillnaden laktosfri och mjölkfri. Det ÄR stor skillnad och kan avgöra om jag får min semester eller arbetsdag förstörd.

Lika viktig som det är att nyanställd personal har fått rätt arbetsintroduktion – lika viktigt är det att de tar in och lämnar vidare rätt information till den som ska tillaga maten.

Och låt mig avsluta som jag började. Nio av tio gånger blir jag serverad helt fantastisk mat som är en fröjd för båda öga och gom. Alla dessa fantastiska, engagerade människor som jobbar inom restaurangbranschen gör ett otroligt bra jobb men förväxlingen av två ord innebär stor skada för alla oss som inte tål mjölkprotein.

Är du fortfarande osäker på skillnaden? Läs då den här sidan om skillnaden mellan mjölkfritt och laktosfritt.