Den 22 augusti är det exakt 151 år sedan Maximilian Bircher-Benner föddes. Han är en schweizisk läkaren som ligger bakom världens första müslirecept. I slutet av 1800-talet startade han ett sanatorium i Zürichberg, där patienterna fick leva och äta sunt och innan varje måltid serverades en skål med havregryn, nötter, rivet äpple, mjölk och citronsaft. En rätt som senare blev känd som Bircher-müsli. Av den anledningen instiftade Risenta müslidagen. (Källa)

Grundreceptet till müslin bygger på havregryn eller rågflingor och lite honung som ger smak, binder ihop och ger en knaprigare konsistens. Det absolut bästa med att göra egen müsli är att du själv bestämmer vad du vill plocka i den. Vill du inte ha gojibär? Ja men, plocka då bort det och tillsätt det du är sugen på.

Låt fantasin flöda under tiden som doften av egenhändigt tillagad müsli sprider sig i köket. En annan fördel med att göra egen müsli är att det blir mycket billigare.

Sugen på att göra egen müsli? Prova gärna appel granola eller Mango & cranberry granola.