Så himmelskt gott. Hur har jag kunnat bo i Skåne i alla dessa år utan att ha ätit äggakaka tidigare? (Det kan förstås bero på att jag inte tål mjölk). En len, mäktigt smekande äggakaka med rimmat sidfläsk och rårörda lingon – det är skånsk paltkoma det.

äggakaka1

Du kan tillaga äggakakan på två sätt – antingen på spisen eller i ugnen. Mitt stekjärn är inte så stort så det innebar att jag bara kunde få plats med hälften av smeten i det. Jag började med att tillaga den på traditionellt sätt (?) – genom att arbeta smeten som stelnat in mot mitten av stekpannan. Och sedan skulle den vändas. Det blev mest pannkaka av det hela – men lika gott för det.

Den andre deghälften hällde jag i en smord form och satte in i 200 grader i ca 15 minuter – det gick lika bra det. Och det blir mindre disk… Så här är min äggakaka – inspirerad av Tareq Taylor.

äggakaka2

4 portioner

Ingredienser

  • 2 paket bacon eller skivat, rimmat sidfläsk utan svål
  • 8 st ägg
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 1/2 msk salt
  • 5 dl Planti Creamy Cooking
  • 1 dl vatten
  • mjölkfritt margarin till stekning

Arbetsbeskrivning:
Stek baconet i en torr stekpanna och ställ åt sidan. Släng INTE stekflottet. Du kommer att använda det.

Vispa ihop ägg, mjöl, socker och salt. Tillsätt Creamy Cooking och vatten och fortsätt vispa så du får en slät smet. Häll stekflottet i smeten.

Det finns två sätt att göra äggakakan – den enkla som inte kräver någon handpåläggning – eller den lite mer krävande som innebär bearbetning under tillagning.

Väljer du den ”krävand”e så gäller följande: Lägg mjölkfritt margarin i stekpanna och häll i smeten. Grädda på medelhög värme i cirka 10 minuter. Arbeta hela tiden smeten som stelnat in mot mitten av stekpannan tills hela äggakakan har stelnat.

Ta en tallrik eller ett grytlock och vänd kakan och stek i ytterligare 2 till 3 minuter.

Servera äggakakan toppad med det stekta fläsket och rårörda lingon.

Väljer du den mindre krävande så smörjer du en form, häller i smeten i formen och sätter in den i 200 graders ugn i ca 15 minuter.