Originalreceptet kommer från USA  och heter egentligen Butter Cake men jag tycker det låter både godare och nyttigare med namnet Änglakaka. Det var den första amerikanska kaka jag bjöds på när jag bodde i USA för evigheters evigheter sedan och då liksom nu så smälter kakan i munnen.

anglakaka

Ingredienser:

  • 2 ½ dl havredryck
  • ½ tsk vinäger
  • 4 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 8 dl vetemjöl
  • 225 g mjukt mjölkfritt margarin
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk salt
  • 1½ tsk bakpulver

Glasyr

  • 115 g mjölkfritt margarin
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk vatten
  • 2 tsk vaniljsocker
  • florsocker

Arbetsbeskrivning:
Värm ugnen till 175 grader.
Börja med att blanda havredryck med vinäger. Ställ åt sidan tills du vispat äggen.
Vispa ägg och strösocker i ca 5 minuter. Tillsätt alla övriga ingredienser och vispa ytterligare 3 minuter.

anglakaka2

Note to myself: Se alltid till att dra ut sladden från vägguttaget när visparna ska tas bort. Då slipper du skura väggar och tak!

Smörj och mjöla en form. Häll över smeten och sätt in i ugnen i ca 1 timme. Känn med en sticka så den är torr.

Ta ut kakan och gör glasyren. Blanda alla ingredienser i en gryta och rör runt till smöret och sockret smält.

Gör en massa hål i kakan med hjälp av en kniv och häll glasyren över kakan och i hålen. Ställ kakan åt sidan och låt kallna. När kakan är kall kan du vända den upp och ned och ta ur den ur formen.

Garnera med florsocker.