Låt mig sticka fram hakan och presentera drottningmodern till alla äppelkakor. Äppelkakans äppelkaka. När du en gång smakat den här äppelkakan kommer du inte att vilja äta någonting annat. Slurp vad god den var. Den är inte kalorisnål och det är inget du kan äta varje dag men jösses vad den är god. Och en bit kan man unna sig, någon gång ibland. Det är min pappa som ligger som inspiration till den här äppelkakan och varje gång vi hälsar på mina föräldrar så bjuds vi på en äppelkaka som inte är den andra lik. Ibland blandar han in lite plommon i kakan, nästa gång kan det vara vinbärsgelé. Så wild and crazy är inte jag utan det enda som finns i fruktväg i min kaka – är just äpplen.
Hemligheten är riven mandelmassa och citron som framhäver smaken samt topping med havregryn och farinsocker som smälter under tillagningen. Nomnomnom. Börjar det inte vattnas i munnen? Jag ska inte hålla dig på halster utan här är receptet.
Ingredienser:
- 250 g mjölkfritt margarin
- 3 dl strösocker
- 4 ägg
- 1 tsk bakpulver
- 5 dl vetemjöl
- rivet skal från 1 citron
- 4 msk sojadryck
- 200 riven mandelmassa
- 2 stora skalade äpplen
- 2 msk strösocker
- 1-2 tsk kanel
- 50 g mjölkfritt margarin
- 4 msk brun farin
- 2 msk vetemjöl
- 4 msk havregryn
Arbetsbeskrivning:
Smörj rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Rör mjölfritt margarin pösigt med strösockret. Tillsätt äggen och därefter mjöl blandat med bakpulver, riven mandelmassa, citronskal och sojadryck. Häll smeten i formen.
Blanda strösocker och kanel i en plastpåse. Skär äpplena i tunna klyftor och lägg dem i plastpåsen. Skaka om så att alla ingredienser blandas och stick sedan ned äppelklyftorna i smeten
Rör ihop ingredienserna till toppingen. Klicka ut på äppelkakan.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175º i ca 60 minuter. Känn med sticka så att kakan är torr.
Hej det står blanda bakpulver med mjöl men är ej angivet hur mkt mjöl?
Tack Maja att du såg att mjölet saknades . Receptet är nu uppdaterat.