Jag var så sötsugen en eftermiddag så jag var tvungen att ställa mig och baka. Det blev mjölkfria äppelmuffins med smulkrisp och det var så, så gott. Sedan jag bakade dem förra veckan så har jag hunnit göra ytterligare en stor sats och jag kan väl säga som så att de blir inte gamla på plåten. Originalreceptet kommer från Elisabeth Johansson.

6 st muffins

äppelmuffins01

äppelmuffins02

äppelmuffins03

äppelmuffins04

Ingredienser:

Fyllning

  • 1 stort äpple
  • 1 msk mjölkfritt margarin
  • 2 msk råsocker
  • ½ msk kanel

Smuldeg

  • 30 g mjölkfritt margarin, kallt
  • 2 msk havregryn
  • 2 msk råsocker
  • ½ msk vetemjöl

Muffinssmet

  • 1 st ägg
  • 0,75 dl råsocker
  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 1 dl växtbaserad dryck
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Arbetsbeskrivning:
Sätt ugnen på 175 grader. Kärna ur och skär äpplet i centimeterstora bitar.

Stek bitarna i mjölkfritt margarinoch råsocker och pudra över kanel mot slutet. Ställ äppelbitarna åt sidan.

Blanda ihop alla ingredienserna till smuldegen och ställ åt sidan.

Vispa upp ägg och socker till smeten i en bunke. Smält det mjölkfria margariet i en kastrull eller i mikron, tillsätt växtbaserad dryck och rör ned i äggblandningen.

Blanda de torra ingredienserna i en separat bunke, vänd ned och rör ihop till en jämn smet.

Ställ muffinsformarna i en muffinsplåt och fördela smeten i dem, lägg på äppelbitar och toppa med smuldeg. Grädda i ugnen i 20-25 minuter.