Det finns väl inget godare än en riktig smulig äppelsmulpaj och en fantastisk krämig mjölkfri vaniljsås? Våra äppelträd brukar generera massor av äpplen men i år fick vi inga äpplen alls. Det är trist för det är något visst att ge sig ut med en korg i handen och sedan plocka äpplen som kan användas till matlagning och bakning. Jag är inte så förtjust i att äta äpplen naturellt men om jag mot förmodan skulle göra det så är cox orange mitt favoritäpple. Tack och lov så har mina föräldrar massor av äpplen så jag har plockat hem en liten skörd. Den här goda äppelsmulpajen serveras med en riktigt krämig vaniljsås.
Ingredienser:
- 3 stora smakrika äpplen
- 2-3 tsk kanel
- 4-5 msk socker
- 75 g mjölkfritt margarin
- 2 dl havregyn
- 1 dl vetemjöl
- ½ dl socker
Arbetsbeskrivning:
Skala och skiva äpplena tunt. Häll socker och kanel i en plastpåse och lägg sedan i äppelklyftorna och skaka runt. Se till att varje klyfta får lite socker och kanel på sig. Häll sedan äppelklyftorna och socker/kanelblandningen i en smord pajform.
Resterande ingredienser kör du i en matberedare så du får en smulig blandning. Häll det över äpplena och sätt sedan in ugneni 175 grader i 25-30 minuter (när äpplena är klara).