Kanelbullar och äppelkaka tillhör två favoriter och vad är då bättre än att kombinera ihop dessa till en kaka. Ni kommer väl ihåg glassen jag knåpade ihop i somras, Xanté Poire au Cognac-glass? Även den baserad på två favoriter. Jag fick inspiration till min äpple-bulle-kaka efter att ha sett en japansk matfilm så jag var bara tvungen att testa. Och kakan fick tummen upp från alla. Ett tips bara, se till att du inte har för stora äppelbitar för då hinner de inte mjukna – men någon minut i micron räddar kakan om olyckan skulle vara framme.
Ingredienser:
- 1/2 påse (6 g) jäst för söta degar (jag använder torrjäst)
- 8 dl vetemjöl + ca 1 dl till utbakning
- 2 st ägg
- 1 dl strösocker
- 50 g mjölkfritt margarin
- 5 dl växtbaserad dryck
- kardemumma
Fyllning kanelbullar
- mjölkfritt margarin
- kanel
- strösocker
Pensling
- 1 ägg
Fyllning äpplen
- 3 st äpplen
- 1 msk maizena
- kanel
- socker
- lite vatten
- Florsockeratt pudra över när kakan kallnat
Arbetsbeskrivning:
Blanda torrjäst och vetemjöl. Smält mjölkfritt margarin och låt det svala till 37 grader
Tillsätt det smälta margarinet och övriga ingredienser och blanda ihop degen. Låt degen vila i 30 minuter.
Skala äpplena och dela dem i mindre bitar. Lägg äpplena i en gryta med lite, lite vatten och häll på 3 msk strösocker och ½ msk kanel. Låt puttra i några minuter så äpplena börjar mjukna. Häll av vattnet och röd ned 1 msk maizena bland äpplena. Ställ åt sidan.
Dela degen i två delar och kavla ut den. Bred på fyllningen och rulla ihop degen. Skär ut bullar som du lägger i en smord form med avtagbar botten. Platta till dem lite grand.
Häll över äppelblandningen över bullarna i formen. Gör likadant med den andra deghalvan – kavla ut och bred på fyllning. Skär sedan ut bitar som du plattar till lite innan du lägger dem över äpplena.
Låt jäsa i ca 45 minuter. Pensla med ägg. Sätt in i 175 grader och grädda i cirka 25-30 minuter. Känn med sticka. Blir kakan för mörk – lägg på foliepapper.
Pudra över florsocker när kakan kallnat.