Halva renoveringen av vardagsrummet – som egentligen är två rum – är klart och vi har börjat flytta runt möblerna. När vi renoverade vårt kök för två år sedan köpte vi ett alldeles för stort matbord och eftersom köket är litet så har det känts trångt. Nu flyttas det bordet in i matsalsdelen vilket inneburit att vi under veckan försökt hitta ett vitt bord med gråa stolar. Idag slog vi till och handlade ett vitt högglansigt bord med sex gråa stolar hos Trademax. Det kommer att bli snyggt.
Vi går fortfarande i ett semesterrus och idag har det känts som söndag – kanske inte konstigt eftersom jag lagat söndagsstek. Till efterrätt gjorde jag små äppelknyten i smördeg. Som jag skrivit om i ett tidigare inlägg så går det bra att köpa färdig smördeg
6 st äppelknyten
Ingredienser:
- 6 ark smördeg (10x 10 cm/styck)
- 1 äpple
- ca 3/4 dl vatten
- kanel
- 1 msk florsocker
- rivet skal från ½ lime
- 1 ägg
- Havrevisp
- 2 tsk vaniljsocker
Arbetsbeskrivning:
Lägg smördegsskivorna på en plåt och låt dem tina så pass att du kan vika ihop kanterna.
Skala äpplet och skär det i tunna skivor. Lägg äpplet i en gryta och häll på vattnet, kanel och florsockret. Koka tills äpplet är mjukt. Skulle vattnet ta slut så späd med ytterligare vatten. Äpplet ska vara mjukt. Rör ned skal från lime. Låt kallna något.
Lägg de färdigkokta äppelskivorna på smördegen och vik ihop kanterna. Pensla med ett ägg.
Sätt in i ugnen, 200 grader, i ca 15 minuter. Servera genast med havrevisp, som du vispat tillsammans med florsocker.