För tredje året i rad kör jag min egen årskrönika – så här är mitt 2016 – sett ur mitt perspektiv. Och för att riktigt runda av hela 2016 så avslutar jag december 2016 med att bjuda på tio budord som ska göra 2017 till mitt bästa jag.

Januari 2016

Den 7 januari får jag beskedet att min tjänst ska outsourcas till Tyskland / Tjeckien och det var lagom kul – men jag hade haft mina aningar vad som var på gång – så det kom inte som en total överraskning. Under december kände jag på mig vad som skulle hända så jag hade redan börjat samla ihop och skriva arbetsmanualer så att eventuell efterträdare skulle få tillgång till allt material, alla konton och lösenord. Skulle jag lämna – så skulle jag försöka lämna på ett snyggt sätt. Så, 51 år gammal ställer jag mig till till arbetsmarknadens förfogande. Jag visste att det skulle bli tufft men även om jag var var beredd på det så förstod jag inte hur tufft det skulle bli. Och tur var väl kanske det.

Den 8 januari säger vi tack och hej då till Lachlan som vi hade förmånen att vara värdfamilj för i ett par månader.

blåbär09

Jag är på bloggmingel i Malmö och det var otroligt roligt att få mingla och träffa nya människor. Det finns så många underbara bloggare och inspiratörer i vårt avlånga land.

mingel10

Vi börjar renovera vårt vardagsrum.

Februari

Jag blir med slowcooker vilket innebär att nästan alla mat tilllagas slow innan maskinen ställs undan på vinden 😉 (Varför lär man sig inte att man inte behöver alla prylar).

På Alla Hjärtans Dag åker jag och äkta hälften tillbaka till 80-talet med Electric Light Orchestra. Fantastiskt konsert och underbar musik.

elo02

Vi blir klara med större delen av renoveringen av vårt vardagsrum efter en del turer med trasiga möbler.

renovering03

Min varmrök går varm och vi varmröker ytterfilé och vitlök. Mums.

800_röktvitlök

Den 27 februari köper jag ny mc-jacka- trots att säsongen ännu inte kommit igång – men jackan känns så mycket fräschare än den jag haft tidigare.

Mars

Den 11 mars är det motorcykelpremiär.

Vi firar en fantastisk påskafton med nära och kära.

easter18

Jag gör en helt otrolig lax- och spenatlasagne. Laxen har legat och gottat till sig i vin och smakerna av dill och vin gifter sig med varandra. Slurp.

laxlasagne03

Den 22 mars firar Rotary Eclub2410 Världsvattendagen och jag har tagit fram hemsida och logotype.

printscreen new rotary water

I mitten av mars är tavlorna på plats i vårt vardagsrum och vi sätter punkt för vår renovering.

Under en veckas tid gör jag ett helt ovetenskapligt test som jag kallar för frukostupproret – allt för att jag ska se om jag hittar någon kul frukost – förutom havregrynsgröt. Men resultatet efter att ha ätit igenom sju olika frukostar blir att jag fortfarande älskar havregrynsgröt.

Jag fortsätter kämpa på jobbet men bryts ned för varje dag som jag tvingas gå där – så från och med början av mars arbetar jag hemifrån.

April

Den 1 april är det dags för nytt Bloggmingel och mitt i all stress att jag ska bli arbetslös så bokar jag och äkta hälften in oss en natt på Scandic Triangeln. Lite vardagslyx mitt i allt. Det var behövligt.

I början av april drar jag igång vårstädning av Nicklas Kokbok som haft samma utseende sedan den återlanserades slutet av 2014. Resultatet blev en ny logotyp och en fräsch hemsida som var både snyggare och mer lättnavigerad.

screenshot

Jag bakade en helt fantastisk bountytårta till äkta hälftens födelsedag.

bounty04

Sista dagen i april äter jag en fantastisk gryta på Kungsgatans Gryta och tar samtidigt farväl av mitt jobb.

kungsgatan06

Maj

Den 1 maj är det gräsklippningspremiär i stugan.

I början av maj engagerar jag mig i månadens gröna och vi är ett gäng matlagningsglada inspiratörer som vill inspirera till nytt tänk inom grön mat.

Den 10 maj firar vi min mamma som fyller 70 år och vi kusiner får en chans att träffas.

kusinerna

Till kalaset gör jag en rabarber- och jordgubbscheesecake – och det är ett av mina recept som dragit mest och flest besökare under året som gått.

Rabarber- och jordgubbscheesecake

Rabarber- och jordgubbscheesecake

Jag hittar matcha – detta fantastiska dunderte – och en tid framöver så blandas matcha i allt jag lagar.

matcha04

Den 18 maj checkar mamma och jag in på Quadrille Hotel i Gdynia, Polen och vi har en helt fantastisk vecka av spa, god mat och sköna utflyktsmål. Jag älskar Polen och kommer definitivt att åka tillbaka. Vi hinner besöka Gdynia, Gdansk och Sopot.

gdynia84

Efter hemkomst börjar vi planera för Emmas student och den 30 maj är det studentbal.

student08

Juni

Den 1 juni står jag och lagar mat till Emmas student när telefonen ringer. Det är min storebror som berättar att mamma fått en stroke och ligger på sjukhuset. Jag släpper allt och älskade Nicklas ringer hem äkta hälften från hans jobb i Danmark och säger att han får komma hem och ta över eftersom Emmas student var dagen därpå. Därefter kör han mig till sjukhuset för jag var inte i skick att köra.

Den 2 juni är det Emmas student men jag kommer inte ihåg något av den dagen – för jag var fortfarande i chock. Äkta hälften hade gjort fantastisk buffé med egenhändigt rökt lax.

graduate02

Under månaden bodde jag och mina bröder i princip hela tiden hos pappa och vi tillbringade nästan all vaken tid hos mamma som sakta återhämtade sig. Folk får säga vad de vill – men svensk sjukvård är fantastisk när det gäller och alla dessa underbara sköterskor. Är så tacksam för ert fantastiska jobb.

Jag lagade en white pizza med kronärtskocka som blev populär.

kronärtskockspizza01

Vi firar midsommar i Nyhavn och det var en välbehövlig avkoppling. Jag behövde verkligen den dagen tillsammans med min familj.

nyhavn07

Den 30 juni kommer vår fina Ella på besök från Australien. Åh vilken fin vecka vi hade tillsammans. Saknar så mina extrabarn.

ella

Juli

Vårt körsbärsträd fullständigt exploderar i körsbär och jag har körsbär i precis allt, från sylt till hemmagjord likör.

Den 4 juli är inte bara amerikanska nationaldagen utan jag firar också att jag skrivit på anställningskontrakt för nytt jobb. Nicklas och jag åker iväg på en fotosession och så här glad är jag den här dagen. Så många ansökningar jag skrivit under de här månaderna – nu kan jag bara slappna av.

åsagilbertson

Ella längtar efter semlor så vi ställer oss och bakar minisemlor en varm sommardag.

minisemla13

Vi inför fredagssushi med bubbel istället för fredagstacos.

fredagssushi01

Augusti

Vi njuter av semester och det blir många korta och långa mc-turer.

Jag köper ny bil och i mitten av månaden får vi besök från USA.

uppåkra08

En vecka innan jag ska börja mitt jobb blir början på nästan tre skitmånader. Verkligheten efter allt jag varit med om 2016 kommer troligen ikapp mig och jag hamnar på sjukhus två gånger och får smärtstillande eftersom en nerv hamnat i kläm. Varje steg jag tar smärtar och jag ligger i fosterställning i sängen och bara gråter av smärta.  Jag käkar smärtstillande som om det vore karameller och läkare säger åt mig att jag inte kommer att kunna börja jobba planerat datum men jag biter ihop. Jag hinner aldrig gå ut i arbetslöshet utan den 22 augusti påbörjar jag nytt jobb. Ett helt fantastiskt jobb mitt i all värk jag har. I slutet av månaden är jag tvungen att avbryta en konferens och åka in akut på sjukhuset då jag kissar blod. Det blir upptakten till tre jobbiga urinvägsinfektioner då jag också blir kallad för en kontroll om jag har cancer. Det hade jag dock inte – tack och lov.

Nicklas flyttar till Helsingborg och påbörjar ny utbildning.

September

Vi firar födelsedag gånger tre och Emma 20-årsdag firas med afternoon tea och rosa bubbel.

teaparty01

Vi njuter av fantastiskt septemberväder och hinner med en skördefestival på Foteviken.

foteviken12

Oktober

popcornsoppa04

I oktober tar jag matlagningen till en ny nivå då jag gör en popcornsoppa. Och månadens gröna blir nominerad till matbloggsprisets hedersutmärkelse.

Jag hinner vara med på en pressvisning av te och sippar under två timmars tid i mig ett stort antal olika koppar te.

choklad06

I slutet av månaden kommer ytterligare en älskad australiensare på besök – Lachlan. Han har hunnit bli vegetarian sedan han återvände hem så vi serverar vegetariska köttbullar.

vegetariskakottbullar04

November

En galen månad full av upptåg drar igång. Vi är på Cabaret Candy Club och jag blir förälskad i Antons galna show.

candyclub013

Jag är på bloggmingel med Fnulan och har en fantastisk kväll. Äkta hälften och jag checkar in på Scandic Triangen och hinner också njuta av egentid.

fnulan09

Vi blir med utbytesstudent igen och den här gången är det en flicka från Brasilien som flyttar in.

Efter alla urinvägsinfektioner och penicillinkurer så drabbas jag av anafylaktisk chock och det blev snabbtur in på akuten där man genast satte in behandling eftersom jag svullnade igen i halsen. Och ja – nu hade jag fått nog. Efter alla jävla turer jag varit med om sedan jag blev sjuk i augusti så var jag trött, kroniskt trött. I get it! Det är nog!  Jag har fått min beskärda del och orkar inte mer! Och tursamt nog verkar det som om någon hörsammar mig.

Vi firar pärlbröllopsdag och åker iväg en romantisk helg till Paris och Versailles. Vilken magisk helg. Och slottet Versailles är galet vackert.

versailles22

versailles31

December

En månad där jag bestämmer mig för att ta det lugnt. Kroppen har sagt sitt och det är dags att tagga ned och bara tänka på sig själv. Det sker inte många kulinariska upplevelser under månaden men å andra sidan så återhämtar jag mig. Jag ändrar hårfärg för fjärde gången sedan sommaren… Julen firas hos mamma och pappa i Skurup och vi passar också på att fira Janinja somn fyller 18 år. Nicklas börjar sakta men säkert bli klar med den app som han håller på med till Nicklas Kokbok – så håll utkik i bloggen. Och jag är så oerhört tacksam och glad för den nya tjänst jag började på i augusti. I LOVE IT!!!

julen2016_3

Så, för att då äntligen summera 2016 – vad har jag lärt mig under dessa 365 dagar?

  • Lita på din instinkt – jag anade redan december 2015 att jag skulle bli av med jobbet – och så blev det ju. Eller som man säger – shit happens!
  • Trycker någon ned dig så är det inte dig det är fel på, utan den som agerar på detta vis har oftast mindervärdskomplex.
  • Ge dig tid att sörja – det är endast då du kan resa dig upp och gå vidare.
  • Det är ok att bli arg och att hata – för stunden – men låt inte ilskan ta över och styra ditt liv. Då blir du en bitterfitta.
  • Sitt  inte och älta det som varit – det ögonblicket är redan förbi. Se till att påverka det du kan – det som ännu inte varit.
  • Umgås med människor som gör dig glad. Det är från dem du hämtar styrka och tar någon mer energi än du får tillbaka – klipp bandet.
  • När det stormar är din familj din styrka – var rädda om varandra.
  • Ta ut svängarna och lägg in lite vardagslyx i tillvaron.
  • Var inte så förbannat envis utan stanna ibland upp och lyssna på de som står dig närmast.
  • Gå ut och lukta på en blomma. Omfamna vardagen. Skratta. Var glad. Våga leva i vardagen.

 

 

 

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara