God fortsättning på er. Så har 2017 passerat och det är dags att öppna dörren för 2018 – med allt vad det innebär. Liksom tidigare år (2014, 2015, 2016) så är det dags att sammanfatta det gångna året, från mitt perspektiv.

Januari

2017 inleddes med noll kontakt med omvärlden. Ja iallafall om man räknar med att varken tv, bredband eller telefon fungerade. Vinkar till Telia. Stort ramaskri hemma, då det innebar att vi var tvungna att umgås och prata med varandra… Telia fick igång allt den 4 januari och då återgick allt till gamla vanor igen.

Jag fick lära mig hur man gör Amendoim dos, som är brasilianska kanderade jordnötter. Jordnötsskalen skvätte över hela golvet under tiden brasilianska Janainja och jag knäckte och skalade jordnötterna, men det var supermysigt. Smakmässigt så påminner Amendoim dos om brända mandlar och det är helt klart något jag kommer att införliva i vårt svenska julgodissortiment.

I början av året hade vi fantastiskt promenadväder (ja, självklart ska vi prata väder) och Nicklas jag fick en sagolik tur uppe vid Svaneholms slott, som var helt klädd i vinterskrud. Det är något visst med frostbitna träd och iskalla kinder.

Januari var också den månad då vi sa hej då och tack till Janinjia från Brasilien. Vi fick ett par väldigt roliga månader tillsammans och det var oerhört lärorikt att lära sig mer om den sidan av världen.

Januari avslutade med en sväng upp till stugan och eftersom det var kallt och kyligt så serverades en mustig doftande chili. Under januari åt vi bland annat Böngryta med friterad jalapeno, Kokt kyckling med currysås och så avsmakade vi naturligtvis den Körsbärs- och hallonlikör som vi satte förra sommaren. Mums.

 Februari

Jag höll på att skriva att februari blev en favorit i repris från 2016 i och med att äkta hälften gick ut i arbetslöshet . Och titta – det skrev jag ju också. Som 50+ är det inte helt lätt att sadla om, men med facit i hand så ordnar allting sig.

Äkta hälften fick anställningserbjudande på ett företag i Ystad och det krävs mod att våga tacka nej, då man har att välja mellan arbete eller arbetslöshet. Men då företaget inte kändes helt rätt och han med lite googlande fick kännedom om mera fakta, så tackade han nej. I samma veva blev dock mannen  erbjuden timanställning på annat företag, så allt ordnar sig. Till slut. Det gäller bara att inte ge upp. Som 50+ så får man ha i beräkning att man behöver skicka iväg minst 100 ansökningar innan man ens blir kallad till intervju. Så det gäller att inte ge upp. Bara på det igen.

En helt ny värld öppnade sig för mina ögon, då jag hann med en snabbvisit upp till Ronneby Brunn för att stämma av saker och ting med Sweden Rock-gänget inför kommande evenemang. Vilka härliga människor och vilket otroligt arrangemang de driver år efter år. Kvällen avslutades på hockeyrinken och hockey är ju bara så kul.

Under februari hann vi testa två olika matkassar och det var guld värt eftersom luften helt gick ur mig när det kom till att hitta på nya recept. Vi provade till och med på en riktigt god brunch Staffanstorps Gästis. Mums. Har varit på Staffanstorps Gästis ett flertal gånger under året och jag har aldrig varit missnöjd med deras mat. Maten är alltid så vackert upplagd, fräsch och god. Nya recept under månaden var bland annat Fläskfilégratäng med svamp och sambal oelek samt Äggnudelwok med  revben.

Vi börjar dansa salsa och upptäcker att vi hade två vänsterfötter.

Vi åkte iväg en helg till Umeå och fick en fantastisk helg med familj, bad i vedeldad tunna och massor av snö.

Mars

Efter att ha trilskats med en webbserver som konstant låg nere så fick jag äntligen hjälp att flytta Nicklas Kokbok till en bättre server. Och med facit i handen, när jag summerar mitt år, så måste det vara ett av mina bättre beslut 2017. Inte ett enda avbrott har registrerats sedan flytten.

Att renovera har inte legat högt på vår att göra-listan, men eftersom vi hade för lite att göra sedan vi blev av med utbytesstudent, så tog vi tag i och fixade till Nicklas rum så att han skulle slippa röda/grå väggar.  Rummet hade inte renoverats sedan han var 10 år så det var hög tid att pimpa till hans rum. Om inte annat, så blir det ett trevligt gästrum.

Vi gjorde ett besök hos grilljanne som ligger på 14:e våningen i Studio-huset vid Hjälmarekajen. Vilken pärla. Det var så gott och vi åt oss igenom en fem rätters smakmeny.

Skrev två artiklar om mjölkfri frukost och mjölkfri matlagning. Syftet var att rodda lite i den mjölkfria djungel som råder där ute. Jag har bara skrapat av ytan men min förhoppning är att sidan kan vara till lite hjälp om man letar mjölkfritt alternativ.

Vi tog en miniweekend och åkte till Simrishamn, hotell Svea och Nordic Sea Winery. Lyxig miljö och fantastisk mat. Det var så kul att följa vinproduktionen och menyn var så god. Servicen var helt outstanding och jag kan verkligen tipsa om att åka hit, om man gillar vin och god mat. Vi stiftade bekantskap med vinet Chunky Red Zinfandel (nr 74772) och så här, nio månader senare, så är det fortfarande ett favoritvin.

Hamnade i ett wokträsk och åt wokat på längden och tvären. Under månaden åt vi bland annat Squashlasagne, Woksås, Dillkött, Ajvarköttbullar och Quesadilla smokey beans.

April

Min svärmor fyllde 90 och vi åt påskbuffé och firade henne på Staffanstorps Gästis. Efter middag bjöd jag på en jäkligt god blåbärscheesecake och det var en av två smaskiga cheesecakes som bakades under april månad. Den andra, en Espressocheesecake, är helt ljuvlig.

Var på kul event hos TeamUniti i Lund, där vi bjöds på jättegod vegetarisk meny och fick se framtidens elbil. Bilen är urläcker men är dock osäker på om jag själv velat köra omkring i en sådan liten bil, hur säker den än är.

Jag kompletterade förra månadens artikelserie (mjölkfri frukost och matlagning) med att skriva om mjölkfria desserter.

I slutet av april skrev jag mitt tusende inlägg på Nicklas Kokbok. Det som aldrig hade tänkt att bli blogg, ja det blev just en blogg och jag skrev ett inlägg där jag reflekterade över saker och ting. Trots att bloggen ligger på femte plats bland Malmös bloggar, så är det väldigt tyst från besökare. Man läser, men man tar sig inte tid att säga hej.

Valborgsmässoafton firades i Köpenhamn och Copenhagen Sakura Festival.

Recept under månaden var bland annat Pesto Spicy Chorizo med ytterfilé, Gnocchi, Blåbärscheesecake, Espressocheesecake.

Maj

Vi åkte upp en sväng till Stockholm för att se en konsert med Kiss. Vi bodde på Scandic No 53 och passade på att besöka Icebar by Icehotel Stockholm. Det var fräckt och väl värt ett besök om man har åldern inne och kan ta sig en drink. Och naturligtvis finns det alkoholfria alternativ.

Månadens Gröna fyller ett år. Vad vi inte visste då var att det egentligen var början på slutet.

Maj månad var Smartsons månad. Jag testade frasigt knäckebröd från Sigdal och en elcykel från Elcykelvaruhuset. Cykeln är ett av mina bästa köp jag gjort under året och aldrig har jag väl fått så mycket motion och frisk luft sedan jag köpte den.

Nya recept under månaden blev bland annat kokosglass med chokladsmak, majspannkaka med mangosalsa och torsk med kaviarsås.

Vi förlorade vår älskade Smulan och det var en av de mörkaste veckor jag haft på länge. Saknaden var så enorm och det gjorde så ont. Första tanken var att aldrig mer skaffa djur, men man ska aldrig säga aldrig, så vi öppnade upp dörr och hjärta för Felix.

Juni

Svenska nationaldagen och nästföljande dagar tillbringade jag på Sweden Rock där det var rock & roll för hela slanten. Åh my gaaaad vad kul det var. Älskade stämningen, folket och musiken. Hit kommer jag att resa fler gånger.

Det blev inte så mycket grillat under månaden och det berodde inte på lathet utan på att juni månad helt enkelt regnade bort. Jag gjorde sötpotatis med squash- och tomatsalsa som är ett finfint tillbehör till (grillat) kött, fisk eller kyckling. Och min egen variant på  Tabbouleh. Andra nya recept under juni kan nämnas potatissallad med dill- och senapsdressing, kolakakor med matchakycklingfärsbiffar och potatis- och quinoabullar med citronyoghurt.

Det blev en lugn midsommar då hälften av familjen arbetade. Nicklas och jag passade på att bege oss på picknick till Glimmingehus och på kvällen blev det surströmmingspremiär.  Samma dag passade jag också på att testa lupinghurt och det var riktigt, riktigt gott. Midsommardagen tillbringades på Fields i Danmark

Äntligen släpptes Nicklas Kokbok som app. (Finns både för Android och Iphone). Vägen dit var lång men till slut bestämde vi oss för att släppa den även om vi inte hade uppnått riktigt de visioner som fanns från början. Men Rom byggdes inte på en dag så vi kommer att försöka få in vissa förbättringar.

Juli

 I början av månaden bestämde vi oss på månadens gröna att ta time out över sommaren. Det var början på slutet för vi återkom aldrig efter ledigheten.

I början av månaden kom jag på varför vi har så uselt sommarväder i Sverige. Alla pilar borde riktas mot mig. Läs varför jag trodde detta.

Vi var på Fotevikens vikingamarknad tillsammans med goda vänner och njöt av historiska vingslag.

Jag grävde ned mig i lite statistik och skrev om mattrender 2017.

Jag tröttnade på vår stugmäklare som inte gjorde tillräckligt, så jag gjorde en egen reklamfilm om livet på landet som kan bli ditt.

Vi började ge oss ut på mc-utflykter och vi åkte bland annat till Stockamöllan där man verkligen kunde känna av historiens vingslag. Vi var nere i Lomma för att ta en tur på flotten men hade glömt plånbok hemma så det var till att återkomma. Vi firade min pappas födelsedag på Marsvinsholms teater och åt en sagolik buffé.

Naturligtvis uppmärksammades lasagnens dag. Vi käkade också burgare på Surf Schack i Lund.

Jag shoppade loss bland sommarmöbler och pimpade upp vårt uterum, lagom till att jag gick på semester.

Augusti

Semestermånad. Vi satt många och långa sommarkvällar i vårt uterum och njöt av regnet som forsade ned utanför fönstret. Om regnet berodde på min sommarhatt, ja, det vågar jag inte sia om, men faktum är att sommaren var kort. I alla fall när det gäller till antalet soltimmar. Men vad gör det när man är ledig och kan njuta av vårt vackra landskap.

En liten utrikesresa blev det, om man nu kan kalla Danmark för utrikes. Vi åkte till Bakken med ett par goa vänner och hade en fantastisk dag.

Därefter var det motorcykel och vi begav oss mot Österlen och Kåseberga. Vi svängde också förbi Österlenkryddor och jag doftade på ALLA kryddor.

Jag hittar ny foundation som äntligen täcker all min vitiligo. Tack Kat von D. Vi fick sålt vår stuga och så sätter vi punkt för den delen av vårt liv. Det var ett fantastiskt paradis och vi har haft så roligt där, men nu är det dags att göra annat.

Nicklas och jag båten till Helsingör och besöker Hamlet på Kronborgs slott. Väl tillbaka i Sverige igen så besöker vi Ebbas Fik.

Vi åker till Brösarps Backar för en familjepicknick och passar samtidigt på att ta en sväng till Piratens Grav vid Ravlunda Kyrka. Eftermiddagen avslutades vid Haväng

Vi var inte klara med Österlen utan åkte dit och hittade världens bästa pizza, nämligen hos Friden vid vägs ände. Ett absolut måste om du åker till Österlen. Det är svårt att beskriva hur fantastisk detta ställe är för man måste nästan komma hit och uppleva miljön. En pappa sov med sina barn på en gräsplätt under ett äppelträd och hur många restauranger bjuder på en sådan syn.

Vi åkte en tur till Helsingborg och mötte upp Nicklas för en spontan middag och Emma och jag tog med mina föräldrar på en spontan picknick till Svaneholm.

Äntligen kom Ben & Jerrys mjölkfria glass och jag handlade hem alla tre sorterna. Den var ljuvligt god.

Vi hann med en liten tur till Hallongården för att köpa hem hallon till årets likör.

I slutet av månaden kikade jag på höstens trender och vi firar köttbullens dag.

Jag testade Braun Face Spa ansiktsepilator och det är det andra bra köp jag gjort under året. Aldrig har väl min hy mått så bra.

Av all den mat som vi åt under månaden kan nämnas Torsk med chorizo och ärtröra, Cowboylasagne och Risotto med spenat och stekt torskrygg.

September

Nicklas Kokbok lanserar också en app för android.

September är födelsedagar gånger tre så vi firade två av oss på vårt pizza-favoritställe, Friden vid vägs ände. Vi passar också på att ta en tur till Kosta Boda för att handla glas och hinner också med Duvemåla och Emmaboda. För att riktigt runda av alla födelsedagarna gör jag en fantastisk chokladtårta som inte går av för hackor om man älskar choklad, hallon, blåbär och jordnötter.

Mannen har nytt jobb och eftersom han arbetar skift så ser vi inte varandra under en hel vecka. Vi löser dock detta genom snabba lunchdater på Staffanstorps Gästis.

Vi bokar resa till Japan.

Vi börjar renovera vårt sovrum tack vare att Felix käkade upp ena väggen. Jag satt och pillade med ett modboard och vi gick från grönt till blått.

Naturligtvis blev det mycket mat under månaden och bland recepten kan jag nämna Chilikryddad fläskytterfilé med krämig potatissallad, Kalkonkorv med stuvade morötter och Frikadeller.

Oktober

Vi blir klara med vår sovrumsrenovering och får äntligen flytta in alla möbler igen. Älskar vår nya fondtapet.

Jag var uppe en tur i vackra Kvänum och bodde på det fantastiska hotellet Lumber & Karle. Ojojoj. Jag har nog aldrig ätit så gott som jag gjorde där.

Bild copyright Lumber & Karle

Jag var på lagerrensning hos Eightmood och insåg att jag måste nog träna inför nästa lagerrensning. Jag hade inte alls den teknik som många andra hade. Trots det fick jag med mig ett par godbitar hem.

Runt Halloween har vi som tradition att hela familjen samlas och så äter vi helstekt kalkon fylld med konjaksäpplen och till efterrätt serveras naturligtvis en amerikansk pumpapaj. Till frukost morgonen därpå dukas det upp amerikanska blåbärspannkakor, scrambled eggs och bacon. När vi gör något, då gör vi det ordentligt. Helgen är vår Thanksgiving, fast vi samlas i slutet av oktober istället för 23 november som är amerikanarnas dag.

Vi åt inte bara kalkon under månaden utan jag bjöd på bland annat Äppelkaka med kokostäcke, Bröd fyllt med bladpersilja och Osso buco.

November

Jag deltar i Spökvandring på Kramer i Malmö och tror inte jag vågar bo på hotellet efter den vandringen.

Vi äter traditionell Gåsamiddag på Staffanstorps Gästis (naturligtvis). Det var så gott. Så gott så. Jag tror det här blir en stående årstradition.

Jag bakar pepparkaksbiskvi och det är ett av mina recept som fått snabbast spridning. Uppe i flera tusen på ett par dagar.

Jag beställer en silverstol till vårt sovrum och när den anländer, i en låda som det står silver på, så visar den sig vara bronsfärgad. Jag ids dock inte byta.

Jag kikar på 2018 års mattrender och kan inte låta bli att förundras över varför ensamheten breder ut sig, då det aldrig varit enklare att vara uppkopplad – och i kontakt med så många – som idag.

Jag shoppar lite nytt i garderoben. Extra kul när jag lyckats gå ned mina förhatliga kilon.

Vi åker till Bjärnum och får uppleva en fartfylld resa med Musikteaterhögskolans höstshow M One Airways.

Två novemberrecept är Laxburgare och Mango Chutneygryta.

December

Min mamma och jag drar igår julbakning och bakar Gahkko. Ett måste på vårt julbord.

Jag beställer hem världens bästa foundationborste.

Nicklas och jag klädde oss i långkalsonger, dubbla tröjor, raggsockar och lovikavantar och åkte in till julmarknad på Tivoli i Köpenhamn. Så mysigt det var.

Vi smiter iväg in till Malmö för en glöggkväll på S:t Jörgen.

Vi firar jul hos mina föräldrar tillsammans med min bror och hans barn. Så mysigt. Jag gjorde en jättegod blåbärssill och Bosses sillsallad är också ett måste på julbordet.

Och där sätter jag punkt för 2017, som har varit ett mycket bra år. Är tacksam för så många saker men mest av allt min goa familj.