Välkommen till mitt 2018 – ett år som inneburit några resor, massor av mat, en helvetiskt varm sommar och en massa kärlek. Jag är så tacksam för min familj – i alla dess konstellationer. Vad vore jag utan er?

Januari

I mitten av månaden, när det var grått och mulet utomhus, tog jag och äkta hälften oss ledigt en fredag för att åka iväg till Spa på Örums Nygård. Det var bara vi som utnyttjade spaanläggningen och det var en ljuvlig början på helgen.

Jag fick mig ett gott skratt – en lunchtimme – när min 20 år yngre kollega tittade ned på min tallrik, som bestod av dillkött, och sa ”sånt äter bara gamla människor”. Inte för att jag tar illa upp – jag har ju humor. Det hon egentligen menade var, att som småbarnsföräldrar, så består matlagning (och matlådor) mest av köttbullar, fiskpinnar och spagetti, vilket hon var ganska trött på. Och jag håller med. När våra barn var små, så var det snabbt som var ledordet. Det gällde att få mat så snabbt som möjligt på matbordet och långkok under en vardagskväll, var liksom bara att fetglömma.

Påbörjade projekt rensa ut massa skräp och för varje kilo som bars ut blev allt så mycket lättare.

Några recept under månaden: Stekt torsk med ärt- och gurksallad och dillgnocchi och Salamipaj

Februari

Gjorde ett samlingsinlägg om mjölkfri choklad och tog återigen upp att göra egen granola, denna gång med jordgubbar.

 

Jag läser mycket och en av böckerna som fastnat under året är Hemmet. Boken var kusligt spännande och jag erkänner att jag inte var helt nöjd med att behöva sova ensam på kvällarna när jag la boken ifrån mig. Skräcken att förlora kontrollen över sig själv är så påtaglig och boken kryper verkligen in i skinnet på läsaren,

Lämnade min bil för reparation, efter att jag blev påkörd under mellandagarna och konstaterade återigen att jag måste börja lita på GPS och inte tro att jag hittar.

Några recept under månaden: Köttgryta med kokosmjölk, Pasta med kräft- och spenatsås.

Mars

Vi har fått rejält med snö i veckan och de enda som verkar tycka det är toppen är våra australienska före detta utbytesstudenter som vi skickat bilder till. Att ta sig till jobbet har varit en smärre pärs eftersom byvägarna blåser igen och det vete sjutton om det inte hade varit bättre att snöra på sig ett par skidor, om man haft det i sin ägo. Eller en sparkstötting.

Min hemsida fick in en massa skräp så det blev till att rensa, rensa, rensa. Jo, jag vet inte om det var fler än jag som upptäckte det, men helt plötsligt så hamnade man på helt annan sajt när man klickade på en länk i min blogg. Jag fick panik (bara lite lätt) för jag hade aldrig trott att det skulle hända mig, att sajten ska bli hackad, för helt ärlig, vem bryr sig om mig och min lilla blogg. Uppenbarligen så bryr sig vissa element – det visar ju denna händelsen.

Bakar fantastiskt goda – och glutenfria morotsbullar, och som jag skrev i inlägget. I nailed it!

 

Var på Stilettlunch på Staffanstorps Gästis och fick stifta bekantskap med Lena Sofrakis som tillsammans med maken driver Vingården i Klagshamn. Vilket otroligt jobb de lägger ned på sin vingård och jag har beställt hem en flaska rosé som vi ska prova när kvällarna blir både ljusare och varmare. Stilettlunchen är ett härligt nätverk som välkomnar alla sköna kvinnor som vill träffas, äta en god lunch, utbyta erfarenheter, marknadsföra sig själv om man vill och lyssna på någon spännande kvinna som berättar om det hon är bra på eller har upplevt. Värt att tänka på – och ta med sig: Vi kvinnor måste bli bättre på att lyfta fram varandra.

Åkte till Vimmerby över helgen för ett Rotary-seminarium och åt världens godaste räkmacka.

 

Fick tillbaka min älskade bil som varit inlämnad för reparation i två veckor.

I slutet av mars åker vi iväg till Tokyo (igen) och under de sista dagarna i mars hann vi med massor av blommande körsbärsträd, Chuo park, Tokyo Metropolitan Government Building (dag 1), långpromenad mellan Shibuya, Harajuku och Shinjuku samt en oförglömlig kväll med Kasukabe Rotaryklub (dag 2), Ueno Zoological Gardens (dag 3) och så fick jag återse Rie igen som visade oss Nikko Tosho-gu, Oya Stone Museum och Buddha (dag 4). Oförglömliga ögonblick. Gud vad jag älskar Japan.

 

Några recept under månaden:  Tacopaj, Skånsk moussaka, Fläskpannkaka

April

Vi fortsatte vårt fantastiska äventyr i Tokyo och är helt betagen av alla blommande körsbärsträd. Vi besöker Ginza, 300bar och Komatsu (dag 5) och avslutar vår sista dag i Shinjuku med sushi och shopping (dag 6). Om vi åker tillbaka? Absolut.

 

Vi åker till Bjärnum och ser fyra olika musikaler.

Pollensäsongen drar igång med allt vad det innebär av kliande ögon och massa nysningar.

Jag åker till Vimmerby för ytterligare ett Rotary-seminarium och får denna gång sällskap av äkta hälften – eftersom han fyller år samma helg. Vi passar på att dricka goda drinkar och äter god mat. Älskar Vimmerby stadshotell och dess service.

Jag saknar Japan och bakar matcha mochi.

Jag tittar på 2018 års mattrender och gör en sammanfattningGDPR börjar komma närmare och jag tittar själv på hur jag ska föra in det i min lilla hemsida.

Jag provar Milda färdig baksmet och konstaterat att det går lika bra att baka egna muffins.

Vi börjar grillsäsongen.

Några recept under månaden: Mochi, Torsk med dilltäcke och Fläskpannkaka.

Maj

12 maj är den internationella fibromyalgidagen. Jag tar tillfället i akt att skriva ned hur jag har det- hur det är att leva med smärta 24/7.

Vi åker till Helsingör för att uppleva det danska gemytet.

Påbörjade projekt att rensa ut Emmas gamla rum. Jävlar vad prylar det var. Papper till förbannelse men för varje kilo som rensades ut så blev jag lättare i själen.

Jag konstaterar än en gång att jag har världens bästa jobb då jag får ägna arbetsdagen ute på landet och inandas lantmiljö.

Det är väl ingen som har undgått att märka att jag älskar mitt Skåne. Vi tillbringar en stor del av vår semester rullande på de skånska vägarna (motorcykel) och har massor av favoritställen som vi ständigt återkommer till. Och skulle man, mot förmodan, tröttna på Skåne, så ligger kontinenten bara en kort brosträcka bort. Den bästa av alla världar! Som den norrlänning jag är så kan jag inte låta bli att tipsa om Mitt Skåne.

Min pappa är gräsänkling så vi bestämde att ta med honom på lördagsutflykt. Vi begav oss till Flinckmans Café och Kuriosa som ligger vackert i Tågarp, vid Rååns dalgång.

Några recept under månaden: Grön torsk i röd curry, Espressocake och Skaldjurslasagne.

Juni

Vi arrangerar en picknick i det gröna och har en riktig familjedag med frukost på Glimmingehus, lunch på Nordic Sea Winery, vi kikar på leksaksmuseum och avslutar med en riktig barbecue.

Gör en helt magisk schwarzwaldtårta med jordgubbar och hallon till midsommar. Och på midsommardags morgon besöker vi Torup.

Jag är på lantbruksmässa och medverkar vid en filminspelning.

Jag går på som president för Rotary E-Club 2410. Det är ett prestigefullt uppdrag och jag är så hedrad att jag blev tillfrågad.

Vi blir med motorcykel igen. Äkta hälften sålde ju sin gamla för ett par veckor sedan och jag har gått och småtjurat eftersom det inneburit att vi inte kunnat åka ut på några utflykter. Men nu är pärlan hemma, vilket innebär att mc-kläderna åkte på igen. Och naturligtvis drar vi mot Österlen. Var annars.


Recept under månaden: Schwarzwaldtårta, Kotlett med svampfräs, wokad pak choi och örtris, och Sjömanskyckling.

Juli

Vi besöker Bellas Place på en av våra många helgturer.

Vi åker till Östersjöfestivalen och njuter av fantastiskt sällskap, en härlig stad och skön musik.

Min första semesterdag ägnar jag och sonen oss åt Dunkers Kulturhus och Kärnan i Helsingborg. Jag lovar att jag svettades bort 5 kilo i värmen.

Aldrig har jag väl klagat så mycket på värmen som jag gjort denna sommar. Säger bara – vill aldrig mer ha en sommar som denna.

Skrev ett inlägg om mitt förhållande till att flyga och hur jag har lärt mig att älska det igen – efter åratal av enorm flygrädsla.

Vi beger oss till Romelåsen och ägnar en kväll åt dressincykling.

Recept under månaden: Korv i god såsStekt flundra med dillpotatis och persiljesås och Pasta med kassler och squash.

Augusti

Japanska Mai kom på besök och vi ägnade oss åt riktigt sightseeing i vårt närområde. Det blev västra hamnen, Malmö och turkisk mat.  Vi gjorde också besök på Kåseberga och Smygehuk.

Jag bakade en butterkaka efter att pappa berättade när han och min mamma bodde i en av sina första gemensamma lägenheter. När det var löning så skulle det festas till och då gick de och köpte en halv butterkaka som de delade på. Det är hur gulligt som helst och jag lovade att göra en butterkaka, fylld med len mársankräm.

Vi njöt av ett par sista dagar med Mai innan hon återvände hem till Japan igen. Vi bjöd på surströmming och hon sa att doften påminde om sjuka japanska källor hahaha.

Recept under månaden: Shepherds Pie, Kärleksmums och Butterkaka

September

Jag börjar månaden med att lista mina fem favorittårtor. Vilken är din?

Vi firar Emmas födelsedag med brunsch på Örenäs Slott och det var rena gissningsleken eftersom ingen visste vad maten innehöll.

Jag tar en titt på Food & Friends årliga trendspottings inför 2019.

Besökte Kivik och åt gott på Buhres restaurang. Under månaden besökte vi också Ringsjö Wärdshus och åt världens godaste tupp.

Recept under månaden: Papadumlasagne med kycklingfärs och Kimchistekt ris med ägg

Oktober

Ett års planerande går mot sitt slut vilket innebär att det är dags för vår släktträff i Arjeplog. Jag är nummer nio i raden av starka, norrländska kvinnor och stolt över mitt ursprung.

Jag gör Belgien på 30 timmar och kan inte annat än att bli förälskad i detta land.

Jag hinner knappt komma hem från Belgien förrän det är dags att åka till Jönköping på mässa. I samma veva blir vi med utbytesstudent igen då Avienda från Australien flyttar in till oss.

Recept under månaden: Torskrygg med dillsmör och kräftkroppkakor och Kreolskans Gryta

November

Vi äter vår traditionella gåsamiddag på Staffanstorps Gästis.

Jag funderar helt allvarligt på att sluta blogga för jag är så trött på allt skit som händer.

Vi äter brunsch på Torna Hällestad Lanthandel och blir rätt besvikna på det lilla utbudet (för allergiker).

Jag är på frukostseminarium och får lära mig allt om nudging (googla).

Recept under månaden: Saffransgul soppa med kräftstjärtar och räkor, raggmunk och Korv Stroganoff med feferoni.

December

Vi inleder julmånaden på Elisefarm och får en helt magisk weekend med underbart hotellrum och mat.

Jag gör flygande Jakob och besöker Flinckmans Café. Detta underbara café med helt fantastiska fikamackor.

Jag listar de 10 mest lästa inläggen under 2018. Det är inte bara mat som gäller på Nicklas Kokbok…

Vi åker upp till Blekinge för att se på en julshow med min brorsdotter. Underbar show men herregud vilket rum vi fick. Men som sagt, man får det man betalar för 😉

Recept under månaden: Kotlett i currypasta, Saffransmums och Gryta med grönkål och fläskytterfilé.

Och med det så avslutar jag min årskavalkad. För att summera – 2018 har varit ett helt fantastiskt år med många glada skratt. Det jag tog med mig från föregående år var att släppa det som varit. Det går inte att påverka det som hänt – utan se framåt. Det är endast framtiden jag kan påverka – inte det som passerat. Låt inte negativa människor och upplevelser spegla mig och mitt år. Och med det önskar jag alla ett fantastiskt 2019.