När jag sitter i min kammare och ser tillbaka på 2019 så blev det inte riktigt som vi hade tänkt oss. Inlägget har dröjt, men med facit i hand, vad gör det? Det får stå för en lärdom som jag lärt mig under 2019. Var sak tar sin tid. Så det så.
Sjukdom kan man inte råda över och vi är så lyckliga att det gick som det gick. Så vad 2019 har inneburit, är, att bloggen haltat, då jag lagt allt tid och energi på familjen. Och som jag sagt förut, det är familjen som gör dig stark, i alla dess konstellationer. Utan min familj är jag inget, så det är mitt 2019 – familjen.
Januari
Jag var på Malmö vintercirkus och det var en härligt klar, vinterkrispig och kall kväll men värmen i tältet och på scenen gjorde att jag hamnade i en varm bubbla. Albin, vilken glädje du skänker. Det värmer gott under vinterkvällar.
Jag bestämde mig för att ta kontroll och anmälde mig till WorldOfShape. Hur det gick? Sådär. Varken jag eller kroppen var mottaglig för att ta tag i något.
Några nya recept under månaden som gått: Ramen. Pistaschglass med granatäppelsirap och amarettoaprikoser, Tournedos med asiatisk sallad och jordnötssås
Februari
Jag förundras över hur brett Lidls veganska sortiment är, vilket gör att det är så lätt att hitta nya, roliga produkter som jag kan äta.
Jag förälskar mig i en ny hallmöbel, som klickas hem.
Vi besöker Slättarps gård utanför Trelleborg och jag förälskar mig i massor av möbler men det jag hade råd med var en räksallad.
Under månaden var det bara att inse att gamla telefonen, som jag upplevde stark hatkänsla till, bara var att kassera. Hej då Huwaii och hej Motorola.
Några nya recept under månaden som gått: Vitkålssoppa, Kålrotslåda, Rispannkaka med blåbärssylt
Mars
I början av mars åkte vi iväg till en Bryssel för en weekend och bodde lyxigt på Bryssel Hilton och upplevde en massa skönhet. Det regnade och var ruskigt, men vad gjorde det?
I slutet av mars bestämde jag mig för att dra ned alla externa uppdrag, vilket enligt min familj inte var en dag för tidigt. Jag var alldeles för splittrad och det märkes överallt, inte minst i bloggen där jag varken hade tid eller inspiration att uppdatera. Jag avsade mig en massa uppdrag och försökte få till tid att bara tänka på mig själv.
Några nya recept under månaden som gått: Köttfärspaj med röda linser, Belgiska våfflor
April
Vi besöker Kasai in the Sky, som är en restaurang och coctailbar på 14 våningen i Studiohuset och den japanska restaurangen huserar nu i GrillJannes lokaler, vilket innebär att man som åskådare har en storslagen utsikt över Malmö.

Alchimist
Gin, fläder, verjus, exklusiv yuzacordaial, citron och sockerlag
Äkta hälften fyller år och vi slår till med riktig påskig födelsedagsbrunsch.
Jag är 50% skåning och 50% norrlänning (av samiskt ursprung). Min man är 100% blekingebo och när det kommer till mat, så krockar vi ibland. Det är bara att konstatera, jag gillar inte ren (jo, det levande djuret, men jag vill inte äta det). Förlåt alla släktingar, men jag gillar inte ren. Min man (och våra två barn) älskar däremot renkött. Man skulle kunna tro att de hamnat i matkoma när de konsumerat ren och själv har jag, sekunderna innan, stått över vasken och spottat ut det jag smakat. Jag gillar inte gryta av ren.
Min man köper renkött och gör de mest himmelska grytor, enligt våra barn, och jag fattar absolut ingenting. Dock gjorde han en gryta som till och med jag godkände, norrländsk samuraj.
Vi besöker fantastiska nam đô i Malmö. Restaurangen drivs av tredje generationen och visade sig vara mycket populärt. Och vi kan förstå varför. Servicen är helt fantastisk och maten bara smälter i munnen. Och som om inte det räcker – det är fantastiskt prisvärt.
Några nya recept under månaden som gått: Senapsmarinerade grönsaker med lax, Norrländsk Samuraj, Helstekt lax i ugn med potatissallad och gremolatasås
Maj
Ingen kan väl ha undgått att märka vårt stora japanska intresse och de nästan årliga resor vi gör dit? Och, tack vare våra många, goda japanska vänner, har vi verkligen fått uppleva och se den japanska kulturen. Vi har efter flera resor knutit många vänskapsband och ibland känns Tokyo som vår andra hemstad.
Efter flertalet besök beslöt jag mig för att starta en ny resa, för att hitta föremål som sprider samma känsla jag får när vi sätter oss ned vid ett dukat japanskt bord. Känslan baseras på kvalité, hållbarhet och att man äter med alla sinnen. Och då föddes Ishokuju.
Vi har varit i Göteborg i helgen för att hejja fram min lillebror som sprang Göteborgsvarvet, för vad jag tror är femte gången i rad. Det blev inget springande för vår del men väl champagne och jordgubbar i ett Göteborg som var varmt som bara den.
Var så trött under slutet av månaden då fibrovärk från helvetet drabbade mig
Några nya recept under månaden som gått: Chicken nuggets, Polenta med gröna ärtor, schnitzel och Sriracha Chili Majonnäs, Ägg i skärselden
Juni
Underbara juni, som blir startskottet för en av många grillkvällar. Älskar lugnet av sköna sommarkvällar och att bjuda hem goda vänner på grillat och gott. Jag är egentligen en riktig stugsittare men sommartider är det mysigt att umgås.
Vi gör en utflykt till Tykarpsgrottan och Wanås slott. En riktigt mysig heldag tillsammans med familjen.
Midsommar blir lugn och vi njuter av en lugn midsommar på Hjärups Scoutkår. Jag avslutar mitt år som President för min Rotaryklubb.
Jag gör min årliga sammanfattning av Food & Frends matrapport.
Vi besöker Quan i Malmö på ytterligare en datenight, eller datekväll om man ska vara korrekt, då vi hade avslutat måltiden redan innan halv åtta. Jag inser att vi inte tillhör generationen som går ut klockan 21, utan då ska man helst ha ätit färdigt och redan var i säng *gapskratt*. Quan är en asiatisk restaurang med lite koreanskt, lite kinesiskt, lite japanskt och lite vietnamesiskt, en s.k asiatisk fusion och eftersom det serveras asiatiskt så betyder det att vi finns på plats, då vi älskar asiatisk mat. Så, för att sammanfatta, inredningen är elegant och prober. Personalen är kunnig, glad och alert och för oss som är födoämnesallergiska är det inga problem. Vi blir sedda och man tar hänsyn. Servicen är helt outstanding. Maten är som servicen fantastisk och smakerna gifter sig med varandra. Priset är dock förhållandevis högt till den mängd mat man får men här äter man för den gastronomiska upplevelsen.
Några nya recept under månaden: Högrevsburgare med chilistekt pak choi, Strawberry Daiquiri, Guacamole, Smörgåsstårta med räkor, kräftor och dill, nattjästa glutenfria småbröd
Juli
Jag får klart mitt hemmakontor
Semestern börjar och vi semestrar i Trelleborg, tar en tur till Kiviks Marknad och äter på Brösarps Gästgiveri.
Vi fortsätter att hemestra, som Skånetrafiken säger. Det innebär att vi tillbringar vår semester i Skåne och tar oss fram med Skånetrafiken.
I den lilla byn Nötabråne, alldeles nordost om Asarum, ligger ett underbart rött litet trähus med vita knutar och här huserar Mormors Bakeri, som är ett kulturhus med café och vegetarisk restaurang, gårdsbutik, bed & breakfast och konstgalleri. Allt i ett. Året om, onsdag till söndag har Mormors Bakeri öppet från nio på morgonen till åtta på kvällen och här serveras frukost, lunch och middag. Och låt oss inte glömma att det även går bra att bara tar en fika.
Några nya recept under månaden: Kyckling piccata, twix chokladrutor, citronsaft, citronbiskivi
Augusti
Vår värld skakades om då älskade mannen åka in akut på sjukhus där han blev inlagd och fick genomgå ett ingrepp, men nu är han hemma igen och ska ta det lugnt den här veckan. Så vi tar det lugnt. Och det förklarar mycket varför han mått så dåligt sista tiden. Jösses, det är bara att inse, vi är inte 20 längre.
Vi bestämmer oss för att skaffa en ny familjemedlem och gör ett besök hos djurens vänner för att välja en ny familjemedlem.
Verkligheten kom ikapp mig och jag bestämde mig för en bloggpaus.
Vi besöker Vendeltidsdagarna i Uppåkra
Några nya recept under månaden: Morotskaka, korvgryta, drömrulltårta
September
Vi åker till Polen Magiska Quadrille. Underbara, fantastiska Quadrille i Polen. Efter tre år är jag tillbaka och tillbringar en magisk födelsedag tillsammans med familjen på detta sagoslott. Vilka intensiva dagar vi har haft och så mycket kärlek vi fått. Jag vet knappt var jag ska börja, men det är väl bäst att börja från början, som man gör när man ska berätta en saga. Så, det var en gång…
Vi hämtar hem lilla Ebba.
Vi besöker Yangtorp som är något så udda som ett 12000 m2 stort tempel, mitt i sydöstra Skåne. Bland lövskog, ängar och fält får man uppleva en liten bit av Kina och det är knappt man tror sina ögon efter att ha kört en bra stund på ringlande, trånga Skånevägar. Helt plötsligt öppnade landskapet upp sig och där stod det – ett kinesiskt tempel – i den lilla skånska byn Jönstorp. Jönstorp av alla ställen.
Jag går på 10 dagars fasta och jag kan sammanfatta det så här. Jäklar vad jag mådde bra.
Några nya recept under månaden: Pasta med kantarellsås, Äppelpannkakor, 3 x miniburgare
Oktober
Jag avbryter fastan och kan konstatera att jag mått superbra, över förväntan.
Dubbeldate på Izakaya Koi som inte lever upp till förväntningarna. Umgänget var både trevligt och mysigt och vi fick en jättetrevlig kväll men vi är var ganska överens om att Izakaya Koi inte hamnar på topp-tio-listan.
Ishokuju ställer ut på Skurups marknad.
Jag påbörjar en utbildning på Berghs school of communication med planer satta att bli en djävul på google analytics.
Några nya recept under månaden: Lax med asiatisk touch och ärtpuré, Snabb blåbärskaka, Chili corn carne, ugnsbakad sidfläsk
November
Vi får en mysig kortweekend i Danmark och gör julmarknad på tivoli
Jag fortsätter att tuta i mina barn att de ska handla smart, dvs handla mat efter säsong. En av dem gnällde över hur dyrt avacado är och jag försökte få dem att titta på kål. Just nu är en massa saker svindyrt och hur gott det än är med exempelvis jordgubbar, så är det inte läge att lägga pengar på det.
Några nya recept under månaden: Olivbiffar i god sås, Blåbärskladdkaka, Chorizoburgare med avokado och Tater Tots
December
Vi åker till Stockholm. Vi besöker julmarknad och njuter av god mat och dryck.
Vi bygger en sänggavel och gör en massa goda julklappar som ska delas ut, kimchi och biscotti
Vi får en magisk nyårsafton och jul med nära och kära. Jag går på långledighet och gör absolut ingenting efter att ha fått ett smärre sammanbrott oktober/november. Det är bara att inse. Jag är mänsklig och kan inte ha tusen bollar i luften.
Nya recept under månaden: Grönkålssallad med fikon, Skumtomtecheesecake
Trackbacks/Pingbacks