God fortsättning på er och jag hoppas att ni hade en fin och lugn nyårsafton. Vi upprepar förra årets asiatiska tema, dock med en helt ny meny och det blev lika smarrigt i år, så vi får se om vi fortsätter temat även nästa år.

Den röda tråden genom alla rätter var att det fanns soja i alla rätter, till och med efterrätt. Vi skippade också koriander, då det inte uppskattas av alla, utan istället användes riktigt med bladpersilja, som jag tycker upp livar upp de flesta måltider. Du hittar färdig ponzusoja i välsorterade asiatiska butiker men den du själv gör blir så mycket godare.

Den härliga havscoctailen är superfräsch som förrätt och vi serverade den med en riktigt kall riesling.

Kökspersonal

8 portioner

Ingredienser:

  • 1 kilo räkor med skal
  • 1 paket frysta kammusslor (à 200 g)
  • 2 mango
  • 8 rädisor
  • 1 purjolök
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 – 2 msk finriven färsk ingefära
  • dill

Ponzudressing

  • 2-3 msk japansk soja
  • 4 msk färskpressad apelsinjuice
  • 4 msk färskpressad limejuice
  • 2 msk färskpressad citronjuice
  • 2 msk rapsolja

Wasabimayo

  • 5-6 msk majonnäs
  • wasabi efter smak

Till garnering

  • 160 g lax- eller forellrom
  • 2 msk rostade sesamfrön
  • 2 avokado

Så här gör du:

Nyårsafton, 4-5 timmar före servering: Tina pilgrimsmusslor och räkor

Skala räkorna. Halstra kammusslorna snabbt, cirka 1 minut på var sida. Salta och peppra. Låt kallna.

Dela, kärna ur och skala mangon. Skiva rädisor och purjolök tunt.

Skär mango i cm-stora bitar. Dela kammusslorna i fyra delar.
Dela, kärna ur och strimla chilin.
Blanda mango, räkor, kammusslor, rädisor, purjoslök, chili och ingefära utan att röra runt för mycket. Rör ned finhackad dill.

Blanda wasabimayo. Smaka av efter hur mycket wasabi du vill att det ska smaka. Ställ åt sidan till garnering

Ponzudressing:
Blanda ihop ingredienserna till dressingen. Rör ner såsen över räkblandningen. Ställ in i kyl. Hit kan du förbereda.

15 minuter före servering: Dela, kärna ur och gröp ur avokadon. Skär i tunna skivor. Lägg upp skaldjursblandningen i glas. Toppa med wasabimayo, rom och avokado.