En efterrätt som tillagas i tre steg. Börja med kolasåsen ett par timmar innan efterrätten ska monteras. Kolasåsen behöver nämligen kallna och tjockna till sig och det tar sin lilla stund. Under tiden du väntar på att kolasåsen ska bli klar så kan du göra jordnötsflarnen, men se bara till att du inte äter upp dem. De är förödande goda. Kakorna räcker till 8 portioner men jag gjorde så att jag frös in det som var kvar.

jordnötsflarn06 jordnötsflarn07 jordnötsflarn09

 

4 portioner

Ingredienser kolasås

  • 1 dl socker
  • 1 dl sirap
  • 1 dl mjölk
  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 2 äggulor

Arbetsbeskrivning kolasås:
Smält mjölkfritt margarin och rör ned resten av ingredienser utom äggulorna. Koka i 5-6 minuter under omrörning. Vispa ned äggulorna och fortsätt koka i ca 2 minuter. Ta grytan av värmen och häll över såsen i en skål som sedan ställs svalt för att kallna.

Ingredienser jordnötsflarn (6 st stora)

  •     75 g mjölkfritt margarin
  •     1 dl strösocker
  •     1 dl havregryn
  •     1 dl vetemjöl
  •     1 ½ msk mandelmjölk
  •     1 ½ msk ljus sirap
  •     1 ½ msk jordnötssmör
  •     1 tsk bakpulver

Arbetsbeskrivning Jordnötsflarn
Smält mjölkfritt margarin och rör sedan ned övriga ingredienser. Klicka ut smeten på bakplåtspapper – det gör inget om kakorna rinner ut i varandra – eftersom kakorna ska smulas. Sätt in i 75 grader i 6-7 minuter. Ta ut och låt kakorna kalla. Krossa dem.

jordnötsflarn01 jordnötsflarn02 jordnötsflarn03

Ingredienser montering:

  • 2 bananer
  • mandelspån

Arbetsbeskrivning montering av efterrätt:
Skiva bananen tunt. Fördela smulkrossen i fyra glass (jag använde endast hälften av kakorna och frös in resterande). Lägg på bananer och häll på kolasås. Avsluta med lite smulkross och mandelspån.

jordnötsflarn04 jordnötsflarn05

Spara