Jag njuter av lite extra ledighet (klämdag) och så nationaldag i morgon. Vi ska hämta hem en ny motorcykel idag så jag ser fram emot att få ge mig ut på vägarna i morgon. Den tidigare motorcykeln hade väldigt smal passagerarsäte vilket innebar att mina skinkor somnade så jag var inte med äkta hälften många turer med den. Ska man åka så ska man sitta bekvämt 🙂
Vi åt jättegott igår, bao buns. Det var ett fantastiskt gott recept av Jennie Walldén, härliga bao bun med hoisinfläsk. Bao, även kända som baozi, är kinesisk (eller taiwanesisk) fast food med riktigt gamla anor, Brödet är vitt och fluffigt och det är nästan som att äta tacos (lika kladdigt) fast så mycket godare. Du kan göra egna bröd från grunden men jag köpte färdiga bao buns.
Jag använde en bambukorg för att ånga bröden i men det går också att köra dem i micron.
Koka upp vatten i en kastrull och placera bambukorgen ovanför. Lägg i bröden med bakplåtspappret i botten och ånga under lock i 4-5 minuter. I en stor korg går det att ånga flera bröd åt gången, men de får inte ligga på varandra. Ta upp bröden ur korgen och låt dem svalna.
Förbered fläsket innan du börjar ånga bröden för bröden ska ätas nästan med en gång.
4 portioner
Ingredienser:
- 700 g rimmat sidfläsk utan svål
- ½ dl hoisinsås
- 1 msk sesamolja
- 1 liten bit ingefära (jag hade ingen ingefära hemma så jag använda malen på burk)
- 1 klyfta vitlök, tunt skivad
- 2 salladslökar
- ½ dl jordnötter
- salladsblad
- scrirachasås
Så här gör du
Skiva fläsket i små bitar och stek det på hög värme tills det blivit gyllene brunt. Blanda hoisinsås, sesamolja, vitlök och ingefära. Häll det över fläsket och stek ytterligare någon minut.
Lägg ett salladsblad i brödet, lägg i hoisinfläsk, toppa med skivad salladslök och jordnötter. Vill du ha dressing (är inget som egentligen behövs) droppa över lite scrirachasås. Ät och njut.