På måndag, den 25 mars, är det våffeldagen och det måste naturligtvis firas. Jag är så pass tidig så jag börjar äta våfflor fyra dagar före utsatt tid men eftersom jag tidigare år alltid missar dagen, så måste det innebära att jag – äntligen-  ligger på plussidan nu.

Våfflor har medeltida anor och på 1700-talet sågs våfflor som höjden av lyx eftersom vitt mjöl, ägg, smör, vispgrädde och sylt var onåbara lyxvaror för de flesta i det svenska bondesamhället. Våfflor har lagats i olika varianter sedan 1600-talet, men har lagats i våffeljärn i sin nuvarande form sedan mitten av 1800-talet.

Jag gjorde en sats belgiska våfflor och jösses vad goda de var. Jag är ingen större våffelätare men de här våfflorna skulle jag kunna äta hur många som helst av. Du behöver inget speciellt våffeljärn utan använd det du har. Våfflorna blir inte lika tjocka som de belgiska, men de blir baske mig lika goda.

Cirka 10 våfflor

Ingredienser:

  • 2 st ägg
  • 125 g mjölkfritt margarin
  • 2.5 dl mandelmjölk
  • 2 dl vatten
  • 20 g färsk jäst
  • 0.5 tsk salt
  • 0.75 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 6.5 dl vetemjöl

Så här gör du:
Lägg äggvitor i en skål och äggulor i den andra. Vispa äggvitorna till hårt skum och ställ åt sidan.

Smält mjölkfritt margarin och tillsätt mandelmjölk och vatten. Rör ned jästen. Tillsätt äggulor, salt, strösocker, vaniljsocker och vetemjöl och rör till en slät smet.

Vänd försiktigt ner äggvitorna i smeten och låt smeten vila i cirka 1 timme.

Värm våffeljärnet. Häll smet i våffeljärnet och grädda i 3-4 minuter.

Serveras med plantbaserad grädde och bär.