Hej. Hur har ni det i julstöket? I går kväll gjorde vi magiska revbensspjäll som vi ska äta till kvällens minijulbord. Mmmmm. Det doftade så gott igår kväll. Idag har jag gjort risgrynsgröt som om ett par timmar förvandlas till ris a la malta och så har jag gjort två sorters sill, en blåbärssill och en morotssill. Den enda vi kommer att sakna under julen är Emma, som arbetar för fullt och försöker få ihop så mycket pengar som möjligt till kommande resa till Japan.
Här kommer recept på två goda sillar till julbordet och du hinner göra dem om du använder 5-minuters sill från Abba eller minutsill från ICA.
Blåbärssill
Ingredienser:
- 1½ dl strösocker
- 6 ½ dl vatten
- ½ gul lök
- ½ dl ättika
- 10 kryddpepparkorn
- 1 dl frysta blåbär
- 1 förpackning minutsill
Så här gör du:
Blanda alla ingredienser till lagen (strösocker, vatten, ättika och kryddpepparkorn). Koka upp. Lägg i blåbär och lök. Låt lagen svalna. Skär sillen i bitar och lägg ned i den kalla lagen.
Morotssill
Ingredienser:
- 1½ dl strösocker
- 6 ½ dl vatten
- ½ gul lök
- ½ dl ättika
- 10 kryddpepparkorn
- 1 stor morot
- ½ dl gröna ärtor
- 1 förpackning minutsill
Så här gör du:
Blanda alla ingredienser till lagen (strösocker, vatten, ättika och kryddpepparkorn). Koka upp. Skär moroten i tunna tunna remsor (använd tex osthyvel eller potatisskalare). Lägg i tunt skivad lök, morot och ärtor i lagen. Låt lagen svalna. Skär sillen i bitar och lägg ned i den kalla lagen.
Ha nu en riktigt skön jul. Från oss alla, till er alla, önskar vi en riktigt, riktigt God Jul.
God Jul!
God Jul Lotta 🙂