Periodvis har vi ju utbytesstudenter boende hemma hos oss och alla som följer bloggen vet att jag brukar försöka laga något som de äter i sitt hemland – antingen något i matväg eller någon god kaka. Ofta låter jag våra ungdomar laga någon maträtt och det absolut konstigaste jag fått serverat och som jag inte rekommenderar är friterad bacon med chokladsås. Gissa vilket land det kom ifrån? Jag ryser…..
För två år sedan var det mycket australienskt men nu vänder vi näsan mot Brasilien. Janinja har bott hos oss sedan början av november och något hon saknar är Brigadeiros som är en brasiliansk choklad-fudge-boll. Bollarna är inte helt enkla att göra om man på grund av allergi inte kan använda kondenserad mjölk men utmaningar är ju till för att man ska övervinnas och jag gjorde en liten kokos–brigadeiros. Kanske inte helt enligt originalreceptet men de gick åt. 12 bollar varade inte många timmar och den som åt dem alla var just Janinja.
För att det ska gå att rulla bollarna måste smeten sättas in i frysen en stund och först efter det går det att rulla degen (ev får du tillsätta lite olja på händerna). När du format en kula så rullar du dem i ex riven kokos, riven vit mjölkfri choklad eller vad du nu är sugen på. Vill du inte rulla bollarna i något så går det bra att servera dem som de är. Se till att förvara i frys!
12 brigadeiros
Ingredienser:
- 1 1/2 dl kokos
- 1 dl socker
- cirka 1 dl vatten
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 msk kokosolja
- 1 dl kakao
- 2 msk mjölkfritt margarin
Arbetsbeskrivning:
Blanda kokosflingor, strösocker, florsocker vatten och kakaopulver. Rör om så du får en jämn smet. Lägg i mjölkfritt margarin.
Sätt grytan på varm platta och rör hela tiden så att det mjölkfria margarinet smälter och smeten börjar tjockna – det tar cirka 8 minuter. Smeten ska vara så pass tjock att när du rör med träsked så ska du kunna dra ett streck i smeten så att grytbotten syns innan smeten sedan flyter ut igen. Ta bort från plattan och rör ned kokosolja.
Häll ut smeten på smort bakplåtspapper och sätt in allt i frysen cirka 5-10 minuter. Därefter är det bara att ta ut smeten och börja rulla bollar. Är smeten för kletig så kan du olja in händerna lätt. Rulla sedan bollarna i riven kokos, riven mjölkfri choklad.
Förvaras i frysen.