När min pappa fyllde 80 var en av presenterna ”picknickutflykt”  och ett önskemål var Brösarps backar och Haväng. I går begav vi oss iväg på picknick i vackra Skåne, en dag som bjöd på många glada skratt, minnen, blåst, regn och även en del solsken. Föräldrar och bror hämtades upp i Skurup och vi styrde ut mot den vackra kustvägen mot Svarte och Ystad. En väg vi har kört motorcykel många gånger och det är fantastiskt vackert, även om regndroppar duggar tätt.

Vi svängde av väg 19 mot Tomelilla, passerade Skåne Tranås och där memorerade vi att vi en dag ska åka till Österlen Choklad. Vi styrde mot Brösarps backar – som är helt otroligt. Vi har kört förbi där många gånger men Bosse och jag har aldrig tidigare tagit oss tid att stanna där. Väl på plats packade jag upp en fantastisk picknickkorg (om jag själv får säga det… ) och i korgen låg matiga smörgåsar som samsades med gurkkräm, picknickbog och salami, pizzasnurror fyllda med salami och svamp och som pricken över i rostade rapskärnor, mango-, tomat- och chilisallad och frasiga quionoabullar. Alla recept kommer i bloggen, så håll utkik.

Det var fruktansvärt blåsigt men det är så sommaren 2017 sett ut och eftersom vi hade gett oss sjutton på att vi skulle äta ute – så satt vi ned och avnjöt god mat. Till efterrätt hade jag gjort en härlig jordnötskaka och min mamma överraskade med en krämig kladdkaka. Jösses, vad gott det blev när man blandade ihop de två kakorna med vispad sojagrädde. Jag nästan slickade tallriken ren. I picknickkorgen hade jag också packat ned ett par småkakor smaksatta med lavendelsocker och det var så gott till en kopp kaffe. Gissa om vi var proppmätta.

Efter picknick blev det full språng upp på backarna där man bjuds på en fantastisk utsikt över Brösarpsbackarna. I fjärran såg jag ett ånglok tuffa iväg och det var så mysigt. Jag blev nyfiken på ångloket och kollade upp det. Ångtåget trafikerar sommar- och juletid sträckan Brösarp-Sant Olof och man får en fantastisk resa över Hanöbukten och norra Österlen. För den som så önskar kan man boka trerätters meny under resan. Tur och retur kostar resan 150 kronor.

Brösarps backar brukar kallas porten till Österlen. Backarna är avlagringar från senaste istiden och är det sista utsprånget av Linderödsåsens högplatå. 2007 utsåg Motormännen rastplatsen till Skånes bästa. Som kuriosa kan jag också berätta att Bröderna Lejonhjärta spelades in här och området blev en del av Nagijala. Backarna är också kända som ”Bregottfabriken” (Arlas reklamfilmer). Det är en otrolig miljö att ha picknick på och gillar man frisk luft, vacker natur och stillsamhet så är det här en given plats att styra kosan åt.

Därefter fortsatte vi väg 9 mot Ravlunda Kyrka och vi stannade till vid kyrkan och Piratens grav. Hans grav har den mest inspirerande inskription jag sett på länge: ”Här under är askan av en man som hade vanan att skjuta allt till morgondagen. Dock bättrades han på yttersta och dog verkligen den 31 januari 1972”. Bredvid kyrkan fanns en fantastisk solrosodling och jag hoppade ned från stenmuren och begav mig ut bland solrosorna. Helt underbart.

Därefter styrde vi resan vidare för att åka till en av mina föräldrars favoritplatser – Haväng. Smaka på det namnet, visst låter det ljuvligt?

Stenshuvud skymtar i fjärran och innan man kommer ned till stranden så passerar man ett hedliknande landskap som får mig att tänka på de skottska hedarna. Här låg fallna träd och när vi passerade stockarna så påmindes jag och min bror om en saga som pappa berättade för oss – Resan till landet Längesen av Elsa Beskov. En kullfallen trädstam förvandlas till en flygade och talande drake som tar med de två barnen Kaj och Kajsa på ett äventyr till landet Längesen. Jag måste försöka hitta den boken.

Vi har tillbringat många barndomssomrar på Haväng som bjuder på en fantastiskt strandmiljö. På havsbotten finns välbevarade rester av en tallskog från äldre stenålder. Varför åka utomlands när vi har så fina sandstränder i Skåne?

Promenaden ned till stranden är bedårande och vi passerade vildrosor som doftade tungt. Den doften väcker många barndomsminnen och jag kommer ihåg att pappa brukade plocka in några doftande rosor till min mamma. Kärlek

Alldeles intill stranden ligger Havängsdösen, som är en 5000 år gammal gravplats. Dösarna byggdes ofta vid kusterna och minner verkligen om tider som en gång varit.

Vi tog även en sväng bort till det vackra vandrarhemmet där de som var lite sugna, åt glass. Gamla skånelängor med vasstak och stockrosor är verkligen genuin skånsk miljö för mig.

Och vilken dag vi har haft. Helt fantastisk och Haväng var extra speciellt för mig. Senast jag var här, var när Nicklas och Emma var små och jag tror jag måste locka med dem hit någon gång för att se om platsen väcker lika många fina minnen hos dom.