Det kändes helt rätt att åka iväg på en liten miniweekend i början av mars så vi tog flyget ner till Bryssel. Eftersom jag varit ute i rätt så god tid så hade jag hittat rejält billiga flygbiljetter (678 kr tur och retur) så det kändes extra lyxigt att också kunna boka in sig på Hilton, tack vare ett bra pris genom SecretEscapes. Vädret var dock inte riktigt med oss under vår weekend, för det regnade både fredag och söndag, fast lördag bjöd på en hel del uppehåll – så jag är nöjd.

När jag senast var i Bryssel så upplevde jag att flygplatsen var enormt stor, men jag måste ha känt mig liten ute i stora världen, för nu när vi var två så hade jag inte alls samma känsla. Väl framme i Bryssel tog vi tåget till Gare du Nord/Noordstation och tågresan tog drygt 15 minuter och kostar drygt 17 EUR för två vuxna. En taxiresa hade kostat omkring 45 EUR

Efter att tåget stannat vid stationen Nord tog vi en snabb 5-minuters promenad fram till Hilton Hotell. Eftersom vi tagit ett tidigt flyg så var vi framme redan strax efter nio på morgonen och var lite osäkra om vi kunde checka in, men som tur var så var vårt rum klart. Jag hade bokat ett King Deluxe-rum och det låg otroligt fint på 8:e våningen.

Vi var rätt hungriga när vi checkat in, då vi skippat frukost, men snett över torget låg restaurangen Streetpecker så vi smet in där för en brunch. Liksom överallt i Belgien är personalen engelskspråkig så det är inga som helst problem med att göra sig förstådd när det gäller matallergi. Jag beställde en vegansk avocado toast och den var god. Avocadon smälte i munnen och brödet var härligt krispigt. Vi sköljde ned maten med iste och sedan begav vi oss ut på en kort promenad för att handla en flaska bubbel innan vi tog en sväng tillbaka till hotellet för en power nap. Det tär på kroppen att gå upp klockan fyra.

Strax efter två var vi redo för dagen så vi begav oss till fots mot Grand Place, som är ett världsberömt torg som anlades redan på senmedeltiden. Vi passerade många roliga butiker och på torg och gator fanns det en rad uppträdanden – och väldigt många tiggare. Det var väl egentligen det enda negativa med vår resa. När vi tog en sen kvällspromenad på lördag kväll så var det väldigt obehagligt att gå på gatorna då det låg drivor med tiggare överallt och det var så tragiskt att se barnen springa omkring och tigga medans föräldrarna låg och sov.

Men, låt oss återgå till Grand Place. Jag, som älskar kultur och historia, blev riktigt hänförd när vi vandrade in på torget och jag kunde ha stått hur länge som helst och bara tittat på byggnaderna. Helt magiskt.

Senare på kvällen blev det burgare på Manhattn´s och det var supergott. Jag åt en Manhattn´s Broadway Special med grillad angus biff, karamelliserad röd lök, bacon och en fantastisk honungs- och senapssås. Slurp.

Lördag morgon var vi uppe vid sju för att äta frukost och sedan var det bara att klä på sig och ge sig ut på dagens övning. Har du hört talas om Brussel Greeters. Inte? Då ska du få världens bästa resetips – och det är helt gratis. Varje stad med självaktning har ”greeters” och det är en fantastisk möjlighet att få lära känna ett land.

Tillsammans med – i detta fall Brussel Greeters – fick vi uppleva en helt unik upplevelse där man kombinerar belgisk gemensamhet och mångfalden i Bryssels olika stadsdelar. Tillsammans med entusiastisk, vänlig lokalbefolkning ges man möjlighet att upptäcka de bästa ställena där man kan njuta av till exempel belgisk öl, choklad och anekdoter och charmiga berättelser om Bryssel. Och visst skrev jag att det är gratis. Det kostar absolut ingenting och man får se så mycket mer än man kanske annars hade gjort. Lägg detta tipset på minnet – bara googla greeters och den stad du ska besöka.

Jag skickade in en anmälan där jag beskrev vilka intressen vi hade (byggnader, kultur, historia) och ett par dagar innan ankomst fick jag ett mail från vår vänliga guide Alexandros.

Strax efter nio steg vi på tåget från ”Rogier” station, som låg strax utanför vårt hotell.

Vi mötte upp Alexandros på Louise station och efter att ha bekantat oss med varandra fick vi världens bästa upplevelse. Vi fick se – och uppleva så mycket av Bryssel och jag är så tacksam för vår fantastiska guide som berättade så mycket om alla platser vi besökte. Bryssel är så vackert.

Vi tog spårvagnen till Ixcelles

Ett gammalt kloster, som även varit militärförläggning

Dessa fantastiska byggnader. Vi fick se Art Noiveau, Art Deco och mycket mer

Fönster med vacker dekor

Vår fantastiska guide Alexandros tog med oss till en Comic Book Store. Belgarna älskar sina comic books.

Cuberdones. Mitt nya favoritgodis. Jösses så gott

Gatukonst. Det fanns överallt.

Kan du gissa vad det här är? I början av seklet, så var gatorna inte så rena som i dag. Då stack man in foten i hålet och rengjorde skorna innan man steg in i huset. Vart och vartannat hus har fortfarande kvar ett hål som detta.

Ännu mer skön konst

På väg mot Audrey Hepburns födelsehus

Efter drygt fyra timmar skiljdes vi åt och jag erkänner att jag började bli rejält trött i fötterna, men oj vad vi hade fått se mycket. Jag överlämnade en gåva från Orrefors som jag tror vår guide uppskattade. Och som jag skrev tidigare, guidningen kostar inget, men jag ville ändå överlämna en gåva som tack för en fantastisk sightseeing.

Sen lunch intogs på Little Tokyo och där åt jag en jättegod skål med olika sorters fisk och ris. Mums.

Vi tog tåget tillbaks mot Rogier station och smet in på ett café för att dricka kaffe.

På kvällen tog vi en liten barrunda, då vi bland annat besökte baren på Crown Plaza le Palace. Det är ett hotell alldeles bredvid Hilton och jag kan varmt rekommendera att gå hit, även om man bor på Hilton. Personalen var så serviceminded, så glada och trevliga och det kändes mer som hemma än Hilton, där personalen var lite småsur hela tiden.

Som kvällsgodis åt vi en ask Cuberdones och jag skäms inte alls att säga att vi åt upp allt 🙂

En supermysig helg med andra ord. Jag måste än en gång rekommendera Brussel Greeters om du besöker Bryssel. Jag lovar att du får en helt annorlunda bild och upplevelse.