Sista dagarna av min semester och jag ligger inte på latsidan, trots att större delen av dagarna tillbringas inom husets fyra väggar. Det är tropiskt varmt utanför husknutarna och jag vägrar att ta mig ut. Jag. Klarar. Inte. Mer. Sol. Jag lider något så fruktansvärt och mår rent dåligt när jag tar mig ut. Jag flåsar, pustar och stönar. Kroppen segar sig fram i snigelfart och söker sig till skuggiga platser.  Men nu ska jag sluta klaga på vårt väder.

Så, vad sysslar jag med? Jo, jag håller på att förbereda en släktträff som går av stapeln i oktober månad. Jag har större delen av min släkt uppe i norr och har massor av kusiner som jag inte träffat på säkert trettio år – men nu är det dags. Till min hjälp har jag en av mina kusiner (bosatt i norr) och nu börjar vi få ihop ett bra program. Det ska bli så kul och jag längtar!

I början av veckan var jag en sväng till mina föräldrar och vi bestämde att vi ska åka på picknick imorgon.  Just nu står en butterkaka och jäser och den ska med på morgondagens picknick. Anledningen till att vi kom in på just butterkaka var att pappa berättade när han och min mamma bodde i en av sina första gemensamma lägenheter. När det var löning så skulle det festas till och då gick de och köpte en halv butterkaka som de delade på. Det är hur gulligt som helst och jag lovade att göra en butterkaka, fylld med len mársankräm.

Den som inte vet vad en butterkaka är, så är det en helt vanlig vetedeg som kavlas ut, rullas ihop och skärs i mindre rullar. Bitarna lägges bredvid varandra i en rund form och under jäsning och gräddning fastnar bullarna i varandra . Namnet butterkaka härstammar från tyskans Butterkuchen, men det är inte alls samma kaka. Googla gärna butterkuchen så får du se.

Originalreceptet är gjort av Birgitta Rasmusson från hela Sverige bakar och jag har bara bytt ut ingredienser mot mjölkfria. Jag använder färdig vaniljkräm från Dr Oetker, som jag blandar ut med sojamjölk. En liten sak bara, det blir EN butterkaka av receptet. Jag gjorde två eftersom jag ändå stod i köket och grejjade.

1 butterkaka

Ingredienser:

Vetedeg

  • 25 g jäst
  • 75 g mjölkfritt margarin
  • 2 dl sojamjölk
  • 1 tsk mald kardemumma
  • 0,25 tsk salt
  • 0,5 dl socker
  • 1 st ägg
  • 7 dl vetemjöl

Kanelfyllning

  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 4 msk socker
  • 2 tsk malen kanel (jag använder mer kanel)

Marsánfyllning

  • 1 dl kokt marsán- eller vaniljkräm

Pensling och glasyr

  • 1 st ägg
  • 1 dl florsocker
  • 1 msk vatten
Så här gör du:
Vetedeg

Smula ner jästen i en degbunke.Smält mjölkfritt margarin, tillsätt sojamjölken och värm degspadet till 37 grader. Rör ut jästen i lite av degspadet.

Tillsätt resten av degspadet, kardemumma, salt, socker,ägg och drygt häften av mjölet. Arbeta degen smidig.Jäs vetedegen övertäckt ca 30 min. Förbered fyllningarna under tiden.Fyllningar
Rör mjölkfritt margarin, socker och kanel smidigt och poröst.

Koka marsán- eller vaniljkrämen och låt den kallna.

Utbakning
Arbeta degen med resten av mjölet i bunken. Ta upp den på arbetsbänken och knåda den blank.

Kavla ut den till en rektangulär kaka, ca 30 x 45 cm. Bred på kanelsmöret.

Rulla samman degen från långsidan.Skär rullen i ca 4 cm breda bitar. Ställ dem rätt glest i en smord rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

Låt kakan jäsa övertäckt till knappt dubbel storlek.

Gör en fördjupning mitt i varje bulle och lägg i en klick vaniljkräm.

Pensla kakan väl med uppvispat ägg.

Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen, i ca 35 min. Ugnsvärme: 200 grader.

Låt kakan svalna. Lossa försiktigt kanten innan kakan kallnat helt. Glasera med florsockerglasyr (rör ut florsockret i vatten).