I går ägnade vi en stor del av dagen att vandra runt och i Château de Versailles – detta fantastiskt vackra slott, men innan vi kom dit så började vi morgonen med en rejäl frukost. Jag var lite rädd för att vi bara skulle serveras croissants och kaffe men vårt hotell hade dukat upp rejält med gott bröd, pålägg. frukter och en del varma rätter. En bra start på dagen.

Därefter begav vi oss ut och började än en gång vandra nedtill Quartier Saint Louis där vi passade på att gå in i Cathédrale Saint-Louis de Versailles som är en gammal katolsk kyrka från 1700-talets slut. Utanför kyrkodörren fanns det fastspikat en lapp att kyrkan kan vara ett utsatt mål för terrorattack och det är helt befängt att tänka på när man vandrar runt dessa fantastiska kulturskatter. Vad är det för plantor som växer upp idag?

versailles15 versailles16 versailles17 versailles18 versailles19 versailles20

Och nu var det dags för vår resas höjdpunkt – slottet Versailles. Det fantastiska slottet ligger cirka 200 meter från vårt hotell och vi fick verkligen vårt lystmäte vad gällde historia och skön konst. Vissa delar av slottet är så påkostade så det nästan gränsar till smaklöshet – men oj vilken kulturskatt. Personalen på vårt hotell föreslog att vi skulle bege oss till slottet vid tretiden på eftermiddagen för då slapp vi kö men jag är så glad att vi stack dit redan vid kvart i elva på förmiddagen – för vi stod max 10 minuter i kö. När vi gick hem senare på eftermiddagen så ringlade sig kön sååååååå lång. Så mitt tips är – besök slottet Versailles under lågsäsong och gå dit vid elvatiden.

Jag är så glad att vi tog oss tid att besöka slottet – trots novemberväder. Visst missade vi den fantastiskt gröna trädgården men trädgården finns kvar – om än i höstskrud. Och det var så skönt att slippa trängas. Det var gott om utrymme att stanna till och se allting. Hall of Mirrors var gränslöst vackert och det är svårt att beskriva med ord – det är något man måste se på plats.

versailles21 versaillws32 versailles33 versailles31 versailles30 versailles29 versailles28 versailles27 versailles26 versailles25 versailles24 versailles23 versailles22

I dag kommer vi att ägna oss åt fortsatt sightseeing och jag tycker det är perfekt att vi bor så centralt som vi gör. Bara att se till att ha praktiska skor när man beger sig ut och sedan vandra gatan upp och gata ned.Och slinka in på något trevligt ställe när man känner sig törstig eller hungrig. En sak är säker – vi måste besöka Versailles igen antingen under våren eller sommaren. Vi hade planerat att bege oss in till Paris men kände att det fanns så mycket i Versailles att göra och se – och fransmännen är så oerhört trevliga. Vi har blivit förälskade i Frankrike.

Och nu blir det reklamdags och en adlink – så vill du inte läsa reklam så sluta här. Vår bröllopsresa började egentligen redan i somras då jag satt och letade resmål. Vi kunde max vara borta fredag-söndag, hotellet skulle ligga centralt och vara prisvärt och helst inte kosta mer än 3000 – men det skulle ändå vara hög klass på hotellet. En ekvation som kanske inte helt går ihop.  Samtidigt rullade det i somras en massa TV-reklam med Secret Escapes (adlink) och jag var tveksam men så tänkte jag ”why not”. Och det blev ju hur bra som helst. Förutom ett centralt beläget fyrstjärnigt hotell så ingick 2 övernattningar, 2 biljetter till slottet Versailles, frukost och 15% i hotellrestaurangen. Och det kostade under det pris vi satt. Så jag kommer att fortsätta jaga erbjudanden genom Secret Escapes. Så där – då var det slut med reklam.

Ha en skön första advent på er och jag hoppas ni hittar något gott bland mina julrecept.