Förra helgen bjöd jag dotter med sambo på en riktigt god efterrätt och så här i efterhand är jag tvungen att slänga in en brasklapp till mig själv. Gör inte kolasås i förväg om din man planerar att städa köket. Jag förberedde kolasåsen under förmiddagen och när jag glad i hågen skulle montera ihop hela skapelsen på eftermiddagen så var kolasåsen slängd. Så jag tvingade äkta hälften att göra om allt igen, 30 minuter innan dotter anlände. Tack och lov så var det minusgrader utomhus så såsen gick snabbt att kyla. Så, se alltid till att ha alltid en reservplan. Eller håll mannen borta från köket. Efterrätten blev dock uppskattad 🙂

Ingredienser:

Kolasås

  • 1 dl strösocker
  • 25 gram mjölkfritt margarin
  • 1 dl växtbaserad grädde
  • 0,5 tsk flingsalt

Cheesecake

  • 6 st digestivekex eller andra kakor. Jag rensade frysen och hittade cookies
  • 2 dl växtbaserad grädde
  • 140 växtbaserad färskost
  • 0,5 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • skal från 1 citron
  • Blåbär

Så här gör du:

Kolasås:
Smält strösockret i en kastrull på låg värme.
När sockret smält och är karamellfärgat tillsätts mjölkfritt margarin. Rör om försiktigt tills dess att margarinet har smält.
Häll därefter på växtbaserad grädde och rör tills såsen har gått ihop sig och blivit lite rinnig. Låt såsen koka ytterligare ca 5 min på låg värme. Rör i flingsalt och låt såsen svalna. Kom ihåg att såsen tjocknar om den står i kylen. Ta fram i god tid innan servering.

Cheesecake:
Lägg kakorna i en plastpåse. Slå med något hårt, typ en kavel, så att du får kaksmulor.

Vispa växtbaserad grädde fluffig. Blanda med citronskal.

Blanda växtbaserad färskost med florsocker och vaniljsocker. Blanda försiktigt ihop grädden med färskostblandningen.
Varva kaksmul med färskoströra, blåbär och kolasås i portionsglas eller små skålar.