I början av förra veckan ramlade jag över ett recept på chili con carne och jag studsade onekligen till när jag såg att det innehöll vin, kaffe, kanel och kakao. What? Kan det blandningen bli god? Om den blev, det blev en helt fantastisk chili con carne som verkligen värmde kroppen när regnet piskade utanför fönstret.

Det är svårt att säga hur chili con carne föddes men det första skriftliga receptet på chili con carne återfinns i Mrs. Owen’s Cook Book (1880). Receptet finns här för den som är sugen att testa det. Jag kommer dock att nöja mig med det här chilireceptet, som ursprungligen kommer från FolkochFolk, för det var makalöst god. Jag trodde att smaken av kanel och kakao skulle ta över rätten, men det blev helt perfekt. Precis som en chili ska vara.

6 portioner

Ingredienser:

  • 1 kg högrev
  • 3 röda lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 färsk chili
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk spiskummin
  • 2 kanelstänger
  • 1 dl rött vin
  • 1/2 dl starkt kaffe
  • 800 g krossade tomater
  • 230 g svarta bönor
  • 230 g kidneybönor
  • 1 msk kakao
  • Salt och svartpeppar
  • Chiliflakes efter smak

Så här gör du:
Skär köttet i mindre bitar. Bryn hastigt i en het gryta. Tag ur köttet och lägg åt sidan.
Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka chilin. Stek detta mjukt i grytan.
Tillsätt sedan tomatpuré, spiskummin, kanel, kött och tomatpuré. Låt detta steka i cirka 1 minut under omrörning.
Blanda i rött vin, kaffe och krossade tomater. Låt allt koka under lock i minst två timmar.

Skölj bönorna noga. Tillsätt dem tillsammans med kakao, salt och peppar. Smaka av och tillsätt eventuellt chili flakes för mer hetta. Låt allt koka upp och koka ihop i cirka 15 minuter.
Servera Chili con carnen tillsammans med kokt ris, färsk chili, koriander, lime, hackad salladslök och avokado.