Långkok och en helg i stugan passar som handen i handsken och jag älskar doften av stekt lök och varmrökt fläsk. Blir så hungrig av doften och jag brukar dra ut på känslan genom att grytan får stå och puttra i många timmar, men har man inte tid med det så är det bara att dra ned på tillagningstiden. Den här gången gjorde jag en snäll variant utan bönor för äkta hälften klarar inte av när jag har för mycket bönor i maten…

Jag hade tänkt att jag skulle servera grytan med hemmagjorda tortillachips men upptäckte att jag inte hade tillräckligt med olja, så då fick det bli plan B. Jag skar upp ett tortillabröd, hällde på lite olja och salt och så in i ugnen på högsta värme i ett par minuter. När tortillabröden börjar på färg så vände jag på dem, saltade lite till och så in i ytterligare ett par minuter.

chilinobean01 chilinobean02 chilinobean03

6 portioner

Ingredienser:

  • 350 g varmrökt fläsk
  • 2 röda lökar
  • 2 vitlökar
  • 1 röd chili
  • 100 g svamp
  • mjölkfritt margarin
  • 1 kg köttfärs
  • 2 msk paprika
  • 1½ tsk torkad oregano
  • 1½ tsk malen kummin
  • 1½ tsk spiskummin
  • salt
  • peppar
  • 1 dl tomatpuré
  • 5 dl vatten
  • 1 dl äppelcider
  • 2-3 msk potatismjöl

Arbetsbeskrivning:
Strimla fläsk, lök, vitlök, chili och svamp. Bryn i mjölkfritt margarin så att allt får en fin färg och fläsket är genomstekt. Lägg i köttfärsen och bryn så att färsen är klar.

Tillsätt kryddorna och tomatpuré och häll i vatten och äppelcider. Sätt på ett lock på grytan och sänk värmen. Låt den nu stå och puttra. Om du inte vill tillaga grytan ett par timmar så minska på vattenmängden. Det är då bättre att tillsätta lite vatten allt eftersom. Jag lät min gryta puttra i 2½ timme och strax innan servering smakade jag av om det behövde mer kryddor och så rede jag av med ett par matskedar potatismjöl.

Spara