Långkok och en helg i stugan passar som handen i handsken och jag älskar doften av stekt lök och varmrökt fläsk. Blir så hungrig av doften och jag brukar dra ut på känslan genom att grytan får stå och puttra i många timmar, men har man inte tid med det så är det bara att dra ned på tillagningstiden. Den här gången gjorde jag en snäll variant utan bönor för äkta hälften klarar inte av när jag har för mycket bönor i maten…
Jag hade tänkt att jag skulle servera grytan med hemmagjorda tortillachips men upptäckte att jag inte hade tillräckligt med olja, så då fick det bli plan B. Jag skar upp ett tortillabröd, hällde på lite olja och salt och så in i ugnen på högsta värme i ett par minuter. När tortillabröden börjar på färg så vände jag på dem, saltade lite till och så in i ytterligare ett par minuter.
6 portioner
Ingredienser:
- 350 g varmrökt fläsk
- 2 röda lökar
- 2 vitlökar
- 1 röd chili
- 100 g svamp
- mjölkfritt margarin
- 1 kg köttfärs
- 2 msk paprika
- 1½ tsk torkad oregano
- 1½ tsk malen kummin
- 1½ tsk spiskummin
- salt
- peppar
- 1 dl tomatpuré
- 5 dl vatten
- 1 dl äppelcider
- 2-3 msk potatismjöl
Arbetsbeskrivning:
Strimla fläsk, lök, vitlök, chili och svamp. Bryn i mjölkfritt margarin så att allt får en fin färg och fläsket är genomstekt. Lägg i köttfärsen och bryn så att färsen är klar.
Tillsätt kryddorna och tomatpuré och häll i vatten och äppelcider. Sätt på ett lock på grytan och sänk värmen. Låt den nu stå och puttra. Om du inte vill tillaga grytan ett par timmar så minska på vattenmängden. Det är då bättre att tillsätta lite vatten allt eftersom. Jag lät min gryta puttra i 2½ timme och strax innan servering smakade jag av om det behövde mer kryddor och så rede jag av med ett par matskedar potatismjöl.
Det låter jättegott! Och det lät både gott och intressant med hemgjorda tortillachips! Recept på det? Har sökt på bloggen men inte hittat.
En helt annan fråga; choklad. Mörk choklad som det står ”kan innehålla spår av mjölk” , är det något du avråder ifrån? Vågar man äta det? Jag tåler inte nötter och äter ändå där det står kan innehålla spår av. Fast sån mjölkchoklad äter jag inte längre nu.
Jag har inget recept på tortillachipsen utan jag tog tortillabröd och skar i bitar. Sedan la jag dem på bakplåtspapper. Häll över lite olja och salta. In i ugnen på högsta värme och efter ett par minuter tar du ut, vänder, häller på mer olja och salt innan du sätter in i ugnen igen. Det går fort så håll ett öga på det. Jag vet inte hur känslig du är när det kommer till spår av mjölk så jag avråder dig att äta det om du inte är helt säker. Du kan köpa helt mjölkfri choklad på ICA MAXI och det går också bra att beställa från exempelvis selectedseven.se. Fantastiskt god choklad har de också på Malmö Chokladfabrik och det finns ett par mjölkfria sorter även där. Hoppas du hittar något du tycker om.
Tack för tipset om Ica Maxi! Brukar sällan gå dit, men nu när jag vet att dom har så får jag se till att komma till någon av butikerna och ladda upp!