Så vackert det är utomhus. Jag tycker att alla årstider har sin tjusning och även om att det känns lite vemodigt att vi går in mot mörkare tider så finns det även en viss tjusning i det. Vi ska försöka komma loss att renovera klart vårt vardagsrum i höst men det innebär tyvärr att jag måste göra av med en massa böcker. Jag älskar att läsa men faktum är att har jag en gång läst en bok så händer inte särskilt ofta att jag läser om den – och då står den bara i bokhyllan och dammar. Jag har varit i kontakt med Erikshjälpen och de kommer att ta emot mina böcker – med förhoppning att de hamnar i händerna hos andra bokmalar 🙂

När det blir kallare så är det gott med lite kryddigare mat och jag gjorde en dubbel sats av köttbullarna för att göra ett par matlådor men det räcker gott och väl med halva satsen till 2 vuxna och 2 barn, så halvera receptet om du inte vill frysa in. Som vanligt väljer jag att inte skriva ut antal teskedar eller matskedar av kryddorna för det är så individuellt. Jag gillar kryddstark mat så jag är generös med kryddorna…

spicymeatballs

spicymeatballs2

Ingredienser:

 • 800 g köttfärs
 • 1 röd lök, riven
 • 7 msk havregryn
 • 3 st salladslökar, tunt strimlade
 • 2 dl creamy cooking
 • kummin
 • koriander
 • chilipulver
 • salt
 • peppar
 • mjölkfritt magarin
 • 1 röd lök, strimlad
 • 2 vitlökar, strimlad
 • rapsolja
 • 1 gul paprika i skivor
 • 2 msk chilipasta
 • kummin
 • 250 g babytomater, skivade
 • 2 burkar svarta bönor
 • 2 dl grönsaksbuljong
 • 2 avocados
 • saft från ½ lime

Arebtsbeskrivning:
Köttbullarna: Blanda samman alla ingredienserna till köttbullarna och forma bollar i nästan golfbollsstorlek. Stek i mjölkfritt margarin och lägg sedan över i en ugnsform (du kan hålla köttbullarna varma i ugnen.

Kryddiga svarta bönor: Bryn lök och vitlök i olja. Tillsätt paprika och tomater. Krydda och tillsätt 2 dl buljong. Låt koka ett par minuter. Häll på bönorna och låt allt bli varmt. Smaka av och se om det behövs mer kryddor.

Häll bönblandningen över köttbullarna. Skiva avocado tunt och ringla limesaft över. Lägg avocados över bönrätten och servera.