En gluten- och mjölkfri brownie som innehåller svarta bönor – det låter säkert konstigt och faktum är att jag var väldigt skeptisk men man ska alltid prova allting, någon gång. Och vi blev enormt överraskade. Vilken fantastiskt god brownie och hade man inte vetat om jag hade svarta bönor i smeten så hade man inte heller känt att de utgör en stor del av basen i brownien.

brownies

Ingredienser:

  • 2 st burkar svarta bönor á 400 g
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ½ tsk salt
  • 6 st ägg
  • 200 g mjukt mjölkfritt margarin
  • 3 dl farinsocker
  • 2 dl kakao
  • 2 tsk maizenamjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 150 g mjölkfri choklad i små bitar

Arbetsbeskrivning:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form, ca 0x30 cm (eller klä formen med bakplåtspapper).

Börja med att vispa svarta bönor, två ägg och salt tills du fått en len smet.

I en annan skål vispar du mjölkfritt margarin, resterande 4 ägg, kakao, bakpulver och farinsocker. Sätt inte vispen på högsta hastighet för kakao dammar – bara ett tips… När allt har blandats rör du med bönsmeten och maizena. Blanda väl.

Häll smeten i formen och sätt in i ugnen i ca 35 minuter. Låt den kallna innan du skär den i bitar.