Eftersom vi barn är utspridda över hela Sverige (Göteborg, Umeå och Skåne) så passade vi på att slå ihop mammas födelsedag och mors dag. Det utmynnade i att vi firade mors dag en dag tidigare, redan idag alltså och vi bjöd vår mamma (och pappa) på Staffanstorps Gästis där vi åt en ljuvlig lunch. Sedan blev det en promenad vid Uppåkra Arkeologiska Center och kvällen avslutades med kaffe och en fantastisk tårta.
En sammetslen moussetårta med vit och mörk choklad, samt fläder och jordgubbar som gifter sig med varandra. Och det bästa av allt, tårtan är både gluten- och mjölkproteinfri. Originalreceptet kommer från Tasteline men jag gjorde om det lite.
Tårtan bakades dagen före, sattes in i frysen och två timmar innan den skulle ätas, lossades från formen och sattes in i kyl. Cirka 45 min innan kaffe togs den ut från kyl och garnerades med jordgubbar och mynta. Tänk dock på, råder det högsommarvärme så är det helt andra tider som gäller.
Ingredienser:
Flädermousse
- 3 st gelatinblad
- 100 gram vit, mjölkfri choklad
- 1 st citron, skalet samt 1 msk saft
- 4 msk flädersaft, koncentrerad
- 4 dl mjölkfri vispgrädde
- 3 st äggulor
- 0,5 dl florsocker
Garnering
- 0,5 l jordgubbar
- 0,25 kruka mynta
Kladdkakebotten
- 2 st ägg
- 1 dl strösocker
- 1 dl florsocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 100 gram mörk, mjölkfri choklad
- 100 gram mjölkfritt margarin
- 2 dl glutenfritt mjöl
Så här gör du:
Kladdkakebotten
Sätt ugnen på 200°.
Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker.
Hacka den mörka chokladen. Smält mjölkfritt margarin, lägg i chokladen och rör tills den smält. Blanda ner detta i smeten och vänd ner glutenfritt mjöl.
Smörj och bröa en springform med 17–20 cm i diameter beroende på hur hög tårta du vill ha. (Jag använde mjölkfritt margarin och glutenfritt mjöl). Grädda bottnen i ca 20 minuter, ta ut och låt kallna helt.
Flädermousse:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
Hacka och smält vit choklad över vattenbad eller i mikro på låg effekt.
Skrubba citronen, riv skalet och pressa ur saften, ca 1 msk behövs. Blanda detta med flädersaften i en kastrull på svag värme och lägg i de urkramade gelatinbladen. Rör om tills de smält. Ställ åt sidan.
Vispa mjölkfri grädde.
Vispa ihop äggulor och florsocker i en annan skål och vänd ner detta i grädden.
Vänd till sist ner chokladen och flädersaften med citron och gelatin i grädden.
Häll moussen i formen med kladdkakan och ställ i frysen. Se ovan när du ska ta fram tårtan.
Garnering:
Skölj jordgubbarna och lägg dem i en stor hög mitt på tårtan. Dekorera med färsk mynta.