Varje sommar då vi besökte farmor och farfar i Skåne (vi bodde då i Härnösand) så bjöd farmor på fantastiska sega, spröda chokladkakor. Receptet gick förlorat och jag har försökt att baka något liknande men jag har inte lyckats få fram själva segheten. Tills för ett par veckor sedan. Jag struntade i att tillsätta ett ägg i smeten och där var de ju – kakorna som jag saknat. När jag bjöd min 79-åriga pappa på dem fick han något drömskt i blicken och sa att de smakade likadant som hans mors. Där satt den. Nu har jag sett till att skriva ned receptet för det ska inte gå förlorat igen. Så, var så god, spröda men samtidigt sega chokladrutor som smakar himmelskt. Enda felet är att de tar slut alldeles för fort så baka dubbel sats. Nej, gör tredubbel.
30 kakor
Ingredienser:
- 100 g mjölkfritt margarin
- 1 dl socker
- 1 msk vaniljsocker
- 1 msk sirap
- 2 dl vetemjöl
- 1 msk kakao
- 1 tsk bakpulver
- hackad mandel till garnering
Arbetsbeskrivning:
Ställ ut det mjölkfria margarinet så det mjuknar. Blanda med alla ingredienser.
Halvera degen. Forma till 2 rullar. Lägg rullarna på bakpappersklädd plåt och platta ut dem.
Grädda i 175°C i 10-12 minuter. Ta ut plåten och skär kakorna diagonalt.
Trackbacks/Pingbacks