God morgon kära läsare. I dag blir det bakning och jag bjuder på min svärmors favoritkakor – men hon hade fått dåndimpen om hon sett att jag förstör kakorna genom att blanda i citronskal OCH lakritspulver i smeten för så ska det inte vara. Allt ska vara som det alltid har varit men familjen har sagt sitt och mina plättbakelser fick högsta betyg. Kakorna är härligt spröda och fullständigt livsfarliga för det går inte att sluta äta dom när man väl börjat.

Jag tillsatte lakritspulver i halva satsen och dottern som avskyr lakrits tyckte kakorna var riktigt goda – så det är ju ett bra betyg. Jag använder Premium Liquorice Granules 75 g från Lakritsfabriken och smaka av smeten så du inte får för kraftig lakritssmak.

Citron- och lakritsplättbakelser
 
Citron- och lakritsplättbakelser
 
Citron- och lakritsplättbakelser
 
plättbakelser04
 
Citron- och lakritsplättbakelser
 
Cirka 30 plättbakelser

Ingredienser:

  • 175 g smält mjölkfritt margarin
  • 1 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1 1/4 dl vetemjöl
  • skal från ½ citron
  • 1-2 tsk lakritspulver

Garnering:

  • pärlsocker

Arbetsbeskrivning:
Blanda det smälta mjölkfria margarinet med strösocker och vispa i ett ägg i taget. Rör ned vetemjöl och citronskal. Vill du ha en halv sats plättbakelser med citronsmak så väntar du med att tillsätta laktritspulvret tills du bakat 15 plättbakelser. Därefter tillsätts den mindre mängden lakritspulver (den större om du ska ha en hel sats med lakritssmak).

Sätt ugnen på 200 grader och värm en plättlag. Smörj plättlagen med mjölkfritt margarin och lägg ca ½ msk smet i varje rundel. Strö över pärlsocker. Grädda kakorna i 8-10 minuter. Lossa kakorna med en tunn kniv medan de är värma och böj dem över en käpp, en kavel, en flaska eller vad du nu använder för att böja kakorna.