Jag älskar långkok där maträtten kokas under lång tid och på låg värme för att den ska bli mustig. Mustiga grytor är det absolut bästa som finns och ju längre grytan kokas, desto mustigare blir smaken. Jag brukar förbereda långkok på fredag eftermiddag och på lördag har smakerna hittat varandra. Jag var lite tveksam till att hälla i cocacola men det blev riktigt, riktigt gott. Testa gärna och berätta vad du tyckte.

Portioner: 4-6

Ingredienser:

  • 1 stor gul lök, skivad
  • 1 stor röd lök, skivad
  • 2 vitlökar, skivad
  • mjölkfritt margarin
  • cirka 1 kg grytbitar av nöt, skurna i bitar
  • salt
  • pepparmix
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 köttbuljongtärningar
  • 4 dl rödvin
  • 3 dl vatten + 2 dl
  • 2 lagerblad
  • 3 stora morötter, skivade
  • 1 stor paprika, skivad
  • 3 selleristjälkar
  • 2 dl cocacola

Så här gör du:
Bryn löken i mjölkfritt margarin. Plocka upp och ställ åt sidan.


Bryn köttet så det får färg och smaksätt med salt och peppar. Plocka upp och ställ åt sidan.
Lägg ned tomatpurén i stekpannan. Stek hastigt och lägg sedan i kött och lök.
Smula över köttbuljonng och tillsätt lagerblad, rödvin och vatten. Börja med 3 dl vatten och späd sedan alltefterom. Jag sätter på timer på 30 minuter och allt eftersom späder jag med mer vatten.
När grytan har kokats ned tillsätts skivade morrötter, selleristjälkar, paprika och cocacola. Låt koka ca 30 minuter, Smaka av med köttbuljong, salt och peppar. Serveras med kokt ris och en härlig grönsallad.