Huset är städat och dammat så det är med gott samvete jag kan sätta mig ned och pyssla med bloggen ett par timmar. Har haft dåligt samvete att jag inte riktigt hunnit uppdatera så mycket sista veckan men å andra sidan har jag fått gjort en hel del annat.
Efter ändring till vintertid blir det fort mörkt på kvällarna så för att lysa upp tillvaron, innan adventsljusstakarna kommer upp, så var jag iväg och handlade en flertal nya lampor och ljusslingor. Två stycken tryckte jag ned i en kopparfärgad vas och det blev riktigt mysigt sken.
Vi slutade tidigt igår så jag hann med en sväng hem till mina föräldrar för en fika och det är så avkopplande att kliva in genom dörren. De har båda gjort DNA-test som visar vårt etniska ursprung och det är kul att följa vår historia. Vi har ju redan släktforskat och kommit ned på 1500-talet, så mycket av det som man fått fram, visar att det stämmer. Emma och jag kom på att vi ska köpa ett test till barnens pappa, som han ska få i fars dags-present, för vi har ingen aning hur det ser ut på hans sida.
Senare på kvällen så förberedde jag en soppa till middag eftersom vi älskar soppa. När vi hade vår stuga så hade vi som tradition att äta gulaschsoppa och dricka ett glas rödvin när vi kom dit, sent på fredag kväll. Det var början på vår helgledighet. Den här gången blev det dock inte gulaschsoppa utan jag gjorde en currydoftande blomkålssoppa med röda linser som jag serverade tillsammans med ett par skivor rökt renkött, som inköptes när jag var på mässa förra veckan. Det var magiskt gott med rökt renkött till men får man inte tag i det så går det säkerligen bra att servera annat rökt kött till.
4 portioner
Ingredienser:
- 3 st sommarlökar
- 2 st morötter
- olja
- curry
- 2 dl röda linser
- 2 förpackningar kokosmjölk
- 2 st buljongtärningar
- 1 st blomkålshuvud
- cirka 6 dl vatten
- salt
- peppar
- ett par skivor rökt renkött
Så här gör du:
Strimla sommarlöken och morötter. Fräs mjukt i olja tillsammans med curryn ett par minuter- Tillsätt linserna och rör om ordentligt.
Häll i kokosmjölk, buljongtärningar och vatten. Koka under lock cirka 10 minuter.
Bryt blomkålen i buketter, lägg den i grytan och låt puttra ytterligare 5-10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Lägg ett par skivor rökt renkött i varje tallrik och häll över soppan. Njuuuuut.