Så har det blivit dags för Lachlan att ta plats i köket och bjuda på något ”typiskt australienskt”. Natalie, Ella och Matthew hann ju laga och baka en hel del under deras respektive månader hos oss så det blev inte mycket spelutrymme kvar för Lachlan, men till slut kom han på att han kunde bjuda på Damper.
Damper är ett bakpulverbröd och när Lachlan först beskrev det så sa jag att det var scones, men fel av mig. Scones är ett brittisk snabb-bröd och Damper är australienskt. Scones innehåller mjölk och Damper innehåller vatten. Förutom det så skiljer sig tillagningsmetoderna åt. Scones bakas i en ugn och Damper ska tillagas i lägerelden. Någon lägereld har vi dock inte i vårt kök så det blev till att använda ugnen.
Typiskt australienskt är också att man ska ha Golden Syrup, honung eller jordgubbssylt på brödet. Så här ser det ut när man äter Dampers på äkta australienskt sätt 😉
Ingredienser:
- 4.5 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- 100 g mjölkfritt margarin
- 3 tsk bakpulver
- ca 2 dl vatten
Arbetsbeskrivning:
Blanda vetemjöl, salt och bakpulver i en bunke. Skär upp margarinet i små bitar och arbeta in det så du får en fluffig deg (överarbeta inte). Tillsätt vattnet och rör ihop så det blir en någolunda fast deg.
Lägg degen på mjölat bakbord och arbeta in lite mer vetemjöl.
Forma till en rund kaka och lägg på smord plåt. Sätt in i ugnen, 175 grader i ca 25-30 minuter.
Låt brödet vila ca en kvart innan du skär upp det i skivor.