När vi åker över till Danmark så brukar jag passa på att äta anka eller dansk fläskstek för det finns ingen som kan tillaga det som just danskar. Jag glömmer aldrig ett danskt julbord jag var på för drygt tjugo år sedan. Jag väntade Emma – men det visste jag inte då – och det enda jag åt var anka och fläskstek tills magen stod i fyra hörn. Jag tog den ena biten efter den andra och kunde inte få nog. Jösses så gott det var. Ett par dagar senare så skulle jag testa att göra fläskstek på hemmaplan men jag misslyckades totalt med den knapriga svålen – så det projektet la jag åt sidan. Tills idag. Min man är arbetslös och det innebär att jag blir bortskämd med god mat – nästan var dag. Vi hittade en bit fläskstek med svål och jag utmanade honom att laga dansk fläskstek till middag – och –  så gott det var. Underbart gott. Och det bästa av allt är att det blev över till morgondagens matlåda. Ser redan nu fram emot lunchen!

flaskastek01 flaskastek02 flaskastek03 flaskastek04

Ingredienser:

  • 1,3 kg fläskstek med svål
  • 1,5 l vatten
  • 1 dl salt
  • 1 msk salt
  • ½ l vatten

Arbetsbeskrivning:
Skär rutmönstrade skåror i svålen och lägg fläsksteken i en gryta. Häll på vatten och salt. Och ja, jag har inte skrivit fel mått. Det ska vara en dl salt. Koka upp och låt fläsksteken koka i drygt 30 minuter.

Ta upp fläsksteken från grytan. Lägg steken på ett galler i en liten långpanna så att svålen ligger så rakt som möjligt. Lägg hopknycklad staniol under steken där den är som tunnast – detta är för att svålen ska bli så rak som möjligt. Gnid in svålen med ytterligare 1 msk salt. Häll ½ l vatten i långpannan och sätt in steken mitt i en kall ugn. Sätt på ugnen på 200 grader och låt steken stå i cirka 1½ timme. Skulle vattnet dunsta bort, så häller du i mer.

När fläsksteken är klar så tar du ut den ur ugnen. Sila vattenstekspadet – det blir världens godaste sås.

Klicka 1 msk mjölkfritt margarin i en gryta och red med 1-2 msk vetemjöl. Rör ned vattenstekspadet och häll på ca ½ dl oatly. Späd med vatten om såsen blir för tjock. Smaka av – ev kan du få tillsätta lite buljongtärning i såsen.

Servera med kokt potatis eller varför inte rödkål – om du har det hemma. Mumsfilibabba!!