Det här receptet, Feijoada, har legat som utkast i över ett år och det beror inte på att det inte smakade bra, för det gjorde det, men bilden. Hur ska man ta ett bild på en maträtt som är svart och brun? Så kisa lite med ögonen när du tittar på bilden och låt den inte misströsta dig. Den här rätten kommer aldrig att få första pris i klassen vacker maträtt – för den är som sagt, ja… svart,  och det ser inte det minsta lockande ut när man lägger upp den på en tallrik. Sugen på att testa? Det ska du absolut göra, för trots min beskrivning är den så god!

Jag trodde jag helt hade misslyckats när jag skedade upp Feijoada till vår då brasilianska utbytesstudent, men Janainja sken upp som en sol när hon smakade på rätten och sa att den smakade precis som hemma hos henne. Och att rätten har precis samma utseende hemma hos dom – så det beror inte på min matlagning. Rätten ska se ut som den gör!

Under de månader som Janainja bodde hos oss, fick jag lära mig att bönor ingår i nästan all mat som de äter hemma hos henne i Brasilien. Och paradrätten som de äter varje dag, i hennes familj, är bönor och ris. Här i Sverige har vi ju vita bönor, svarta bönor, kidneybönor med flera bönor och det finns samma sorter i Brasilien, men svarta bönor går bara under namnet bönor (de kallar den alltså inte för svarta bönor) för det är just svarta bönor som är den vardagsböna som de äter varje dag. Hennes familj har inte med sig matlåda, utan varje lunch, åker de hem, lagar mat som oftast är svarta bönor och ris – och sedan åker de tillbaka till sina jobb och skolor. Det skiljer en hel del mellan våra länder.

Så hur går det till att göra rätten? Ja, det är enkelt. Bara följ receptet  – och så kan du servera en rätt från Brasilien.

4-6 portioner

Ingredienser

  • 350 g rökt fläsk
  • 300 g chorizo
  • 1 röd lök
  • 1 vitlök
  • 1 grön chili
  • mjölkfritt margarin
  • 3 förpackningar svarta bönor, á 380 g
  • ca 4 dl vatten
  • 3 lagerblad
  • 1 grönsaksbuljongtärning

Arbetsbeskrivning:
Skär fläsk i mindre bitar och chorizo i slantar. Skiva röd lök, vitlök och grön chili. Bryn allt i mjölkfritt margarin. När det fått färg tillsätter du de svarta bönorna (häll av vattnet och skölj). Häll på vatten så det täcker, lägg i lagerblad och grönsaksbuljong. Sänk värmen och låt småputtra på svag värme i ca 1½-2 timmar.