Jag fortsätter att tuta i mina barn att de ska handla smart, dvs handla mat efter säsong. En av dem gnällde över hur dyrt avacado är och jag försökte få dem att titta på kål. Just nu är en massa saker svindyrt och hur gott det än är med exempelvis jordgubbar, så är det inte läge att lägga pengar på det.

Handla mat efter säsong. Vi frossar i kål, morötter och potatis och när rotfrukter kostar 5 kr/kg, då är det bara att hänga på och handla hem. Jag fick ett stort vitkålshuvud för 10 kr som blir till massor av kåldolmar och det som blir över slänger jag ihop till en pizzasallad. Grönkål, pumpa, röd och vitkål, rödbetor, potatis, lök och mycket mera kan man göra så mycket goda rätter av och du slipper ha en plånbok som glappar som en abborrkäft. Och där kom norrlänningen fram i mig.

Vi använder rätt mycket kokosmjölk i vår matlagning som tyvärr är svindyrt att handla i en vanlig butik,  men har du möjlighet, besök en asiatisk butik. Eller handla hem via matsmart. Den här måltiden består av morötter, kokosmjölk, fiskfond och grönkål som jag handlade hem billigt. Då kan jag lägga mer krut på torsken och slipper billiga, sammanpressade bitar.

4 portioner

Ingredienser:

  • 1 röd lök
  • 1 vitlök
  • 1 röd chilifrukt
  • olja
  • 1 förpackning saffran
  • 2 stjäranis
  • 3 stora morötter
  • 300 g grönkål
  • 5 dl kokosgrädde
  • 0,5 dl fiskfond
  • 5 dl vatten
  • 400 g torskrygg
  • 1 dl gröna ärtor

Så här gör du:

Strimla lök, vitlök och chili. Bryn i olja ett par minuter. Tillsätt saffran, stjärnanis, skivad morot och strimlad grönkål. Bryn ett par minuter. Häll på kokosgrädde och fiskfond. Låt småputtra i cirka 20 minuter.

Tillsätt cirka 5 dl vatten, torskrygg som delats i bitar samt ärtor. Låt allt bli varmt på svag värme och småputtra tills torsken är klar.