För flera år sedan så var fläsk(a)stek med potatis, morötter, gräddsås och gele vår söndagsmiddag. Vi köpte fläskastek i butik och biten fanns med både svål och ben. Biten kryddades med salt och peppar, fick steka till fin grillyta och sedan stekte vi vidare med lök, vitlök och svamp. Steken östes med vatten och buljong och fick sedan gå på svag värme tills bitarna ramlade loss. Jösses vad gott det var.

Sedan försvann fläsk(a)steken och dök upp som kryddad flintastek. Det var ingen höjdare och vi ratade det i flera år. Döm om vår glädje när vi år hittade okryddad flintastek i vår butik. Flera bitar köptes hem så nu kommer fläskastek att serveras till söndagsmiddag igen.

Köttet kryddas med salt och peppar. Stek i olja och lite mjölkfritt margarin så båda sidorna får färg. Ta upp. Bryn lök, vitlök och svamp. Lägg i köttet. Häll på vatten och lägg i en eller två buljongtärningar. Låt koka på svag värme i minst 3 timmar, späd med mer vatten om det behövs. Ju svagare värme, desto bättre.

Nät köttet faller i bitar så är steken klar. Ta upp köttet, häll i växtbaserad grädde i vattnet som är kvar och gör en sås. Servera med potatis och njut.