Det här är en busenkel rätt som i och för sig kräver att man står en liten stund vid spisen, men det är värt mödan. Vi funderade på vad vi skulle göra med en fläskfilé och äkta hälften föreslog en gratäng med ris och rosépepparsås, inte minst med tanke på att vi hade färdigkokt ris i kylskåpet som behövde ätas upp. Och vi försöker skärpa oss när det kommer till att inte slänga mat.  Jag är inte speciellt förtjust i ris – om det inte är svart ris – men det hade vi inte hemma. Jag ville ha mer grönsaker men det ville inte han ha, så vi gjorde som vi gör i vårt äktenskap – vi kompromissar. Det färdigkokta riset lades på halva sidan av gratängformen. På den andra halvan la jag en massa goda, stekta grönsaker. Därefter la vi på brynt fläskfilé, hällde över den goda såsen och så ströddes ett tunt lager mjölkfri ost över. Så där – då var båda glada. Mannen slapp grönsaker och jag slapp ris 🙂 Och kan ni enas och vill ha både grönsaker och ris, ja, då är det bara att lägga grönsakerna över riset. Och gillar du inte rosépeppar så testa en god currysås istället. Mums.

fläskfile01 fläskfile02

Ingredienser:

  • 2 portioner kokt ris
  • 400 g fläskfilé
  • salt
  • peppar
  • mjölkfritt margarin till stekning
  • ½ zucchini
  • ½ röd lök
  • 2 champinjoner
  • ½ paprika
  • 3 stjälkar bekselleri
  • 3 kvisttomater
  • rosépepparsås
  • jeezly mjölkfri pizzaost

Arbetsbeskrivning:
Lägg riset i halva gratängformen.
Ansa grönsakerna och skär dem i mindre bitar. Bryn i mjölkfritt margarin. Salta och peppra. Lägg grönsakerna på den andra halvan av gratängformen.
Bryn fläskfilén. Fördela fläskfilé över ris och grönsaker.
Koka rosépepparsås och häll över hela härligheten.
Strö över lite jeezly pizzaost.
Sätt in i 175 grader i ca 10-12 minuter.

Och som avslutning bjuder jag på en liten blomsterbild. Älskar tulpaner och frossar verkligen i dem. Skulle kunna ha i alla rum men försöker hejda mig.

tulpaner

Spara