Idag tar jag mig friheten att sätta på mig partyhatten, slänga ut skimrande glitterkonfetti och rosa rosenblad – för idag ska vi FIRA. Det gör jag med ett samlingsinlägg för mjölkfria tårtor. Så vad firar vi? Och märk väl att jag skriver vi då jag utgår från att läser du detta, ja, då är du också intresserad och självklart inbjuden 🙂 

Var var jag? Jo, vad firas? Helt ärligt, jag tycker att man borde ta sig tid att fira alla små glada tillfällen som uppstår i livet – som att bilen går igenom besiktningen, att man fått sova en hel natt, att vi har haft en bra sommar, att mammografin gick bra, att Nicklas Kokbok fyller 23 år och sist men inte minst att jag, Nicklas och Emma klämmer in var sin födelsedag den här veckan. Bara det! Slår man ihop alla siffrorna så blir det ju 125 och det är en aktningsvärd siffra värd att fira – så det gör vi med tårta.

Det här med att välja ut min favorittårta det är som att ställa en åsna mellan två hötappar.

Det går inte bara att välja ut en tårta för alla har ju, beroende på när de serverats, varit så vansinnigt goda. Men låt mig göra ett försök. Jag har valt ut fem tårtor och kanske du hittar din egen favorit bland mina favoriter.

En liten notis  bara angående vispning av växtbaserad grädde. Ett gott råd plus att livet blir så mycket roligare om den växt-grädden är kylskåpskall innan vispning. Jag skriver oftast att man kan använda vispgrädde baserad på  soja, men faktum är att kokosgrädde är så mycket enklare att arbeta med, om du snabbt ska spritsa en tårta. Har du däremot tid på dig så vispa sojagrädden (soyatoo) hårt, hårt. Låt den stå över natten i kylen så den går att spritsa. Bara ett tips på vägen.

Plats nummer fem: Bountytårta

En riktigt mäktig tårta, som trots sin ringa storlek, räcker till 16 bitar och det kan vi tacka marängen, chokladen och kokosen för. Serveras till en stark kopp kaffe och bara njuuuuuut. Till denna Bountytårta går det åt 11 äggulor, 9 äggvitor samt en hel del mjölkfritt choklad och mjölkfritt margarin vilket gör att det helt klart är upplagt för paltkoma efter att ha ätit en bit. Men jag lovar att det är värt det. Byt absolut inte ut kokoschipsen mot kokosflingor för då kommer tårtan att bli väldigt söt. Och för en vuxnare smak på smörkrämen, häll i lite kaffelikör, konjak eller whisky.

Plats nummer fyra: 4. Rabarber- och jordgubbscheesecake

Rabarber- och jordgubbscheesecake

För att vara helt ärlig, jag hade inte tänkt ta med den här tårtan då den redan tar väldigt mycket utrymme i Nicklas Kokbok men allt har sin naturliga förklaring, nämligen att den är fantastiskt god. Rabarber och jordgubbar gifter sig med varandra och tillsammans i en len cheesecake (mjölkfritt till 100%) så blir det en kanonkaka.

Enda kruxet kan vara när man ska ta ut den från frysen. Den dag vi tog ut den så var det varmt, så pass varmt att jordgubbarna började svettas på tårtan. Min gissning är, att om vi pratar om en normalsvensk sommar, så krävs det cirka 2 timmar i rumstemperatur innan servering.

Plats nummer tre: Chokladtårta 

Den här tårtan höll på att ta andra plats i min inofficiella tårttävling, men nådde inte riktigt upp trots att den innehåller alla de beståndsdelar som jag älskar.

 Chokladtårtan serverades för nästa exakt ett år sedan och det är definitivt ingen tårta för den som räknar kalorier, då tårtan är proppfylld av choklad, hallon, blåbär och jordnötter. Jag har sagt det förut, och jag säger det igen: ska man synda så ska man göra det ordentligt. Det är liksom ingen idé att göra något halvdant.

Jag använder färdiga tårtbottnar av choklad och tårtan ska monteras en dag före servering, så att den hinner stå och gotta till sig. Tårtan behöver ett dygn till detta, så skynda inte på. Perfektion kräver tid!

Strax innan servering så dekoreras tårtan och jag kan garantera att det här är en tårta som dina gäster inte kommer att glömma i första taget.

Plats nummer två: Blåbärstårta 

Den här makalöst goda blåbärstårtan kom till under en period då äkta hälften var arbetslös och tillbringade en stor del av sin vakna tid framför TV:n. Bil- och sportprogram varvades med nyhetsmorgon som bjöd på dagens recept och vid ett av dessa tillfällen så fick han syn på en tårta som han tyckte vi skulle göra. Så det gjorde vi (märk väl att jag skriver vi, fast det egentligen var äkta hälften som stod för bakningen).

Till tårtan behövs tre tårtbottnar vilka man antingen  köper färdiga eller så bakar man själv. Till marsankrämen går det åt 14 stycken ägg, men jag lovar att maräng (som du gör av vitorna) är gott att bjuda sina kolleger på. Därefter varvas blåbär, citron, marsankräm och som pricken över i läggs ett blått marsipanlock över hela härligheten. Blåbärstårtan är en frisk och lättäten tårta och vi bjöd på den när en av våra australienska ungdomar var och hälsade på.

Och så är vi framme vid plats nummer ett: Schwarzwaldtårta med jordgubbar och hallon 

Som pricken över i, så är denna midsommartårta inte bara god, utan den är både mjölk- och glutenfri. Trots att jag kallar den midsommartårta så kan den självklart ätas året runt och inte bara under en trolsk sommarnatt. Tårtan smälter i munnen och är lika goda dag två som dag ett – om man nu av en händelse skulle råka ha någonting kvar. Risken är överhängande stor att tårtan tar slut på ett nafs. 

De spröda hasselnötsmarängbottnarna fylls med en len kokosgrädde smaksatt med vaniljsås. Och som pricken över i, dekoreras tårtan generöst med smält mjölkfri choklad, jordgubbar och hallon. 

Det är inte så konstigt att den här tårtan kvalar in på plats nummer ett.

Dessa tårtor kvalade sig inte in bland de fem bästa men de är absolut värda att bli serverade på ett kalas: Prinsesstårta, Hallontårta, Pavlovatårta och Choklad- och marängtårta.