Sommartider. Och det innebär att det är dags för Food & Friends årliga matrapport, som presenterades 14 juni. Spännande värre för dig, om du som jag, älskar siffror och statistik. Vad är nytt för i år? Vad har hänt sedan sist? Och vilken är årets favvismat?
Jag ska inte hålla er på sträckbänken, utan vi kör. Och här är rapporten sett ifrån mina ögon. Vill du själv läsa så hittar du den här.
Vi börjar med nya företeelser och nya ord. Transportskam. Steget efter flygskam. Varor ska inte transporteras längre än nödvändigt. Och jag håller med. Skulle vi äta mer efter säsong, så hade vi kunnat minska mycket av den transportskam som finns. Jordgubbar i januari är fantastiskt, men visst smakar de allra bäst under ett par juniveckor. Ett annat intressant begrepp är Pseudovegetarian. Någon som klassar sig som vegetarian, för att begreppet har så positiva associationer, men ändå äter kött vid valda tillfällen. Det är väl som jag, fast jag inte kallar mig pseudovegetarian. Älskar frukt och grönsaker, men ser ändå fram emot att sätta tänderna i en rejäl köttbit som högrevshamburgaren vi ska äta ikväll.
Vi älskar mat och är flexitarianer
Svenskarnas matintresse är fortsatt högt. Av de som ser sig som veganer, är 51% mycket mat- och matlagningsintresserade. Är man allätare, så ligger matintresset som genomsnittet, 36%. Den yngre generationen driver det gröna ätandet. Hej på er – och jättekul. Helt klart är att detta är en generationsfråga. Ju äldre man är, desto färre flexitarianer, vegetarianer och veganer. Jag äter dock mer vegansk kost idag än vad jag gjorde tidigare, men det beror till 100% på att veganutbudet är så mycket större idag än tidigare, vilket gör att det för mig, som är allergisk mot mjölkallergi, är så mycket enklare att leva.
Svensken är mer flexitarian än vad man själv tror. 29% av kvinnorna äter kött, fisk eller fågel 5 gånger/vecka eller mer. Samma siffra för männen är 37%. Flexitarian är numera ordet på allas läppar och allt fler hoppar på trenden att dra ner på köttet och äta mer grönt utan att bli ortodoxa vegetarianer på heltid.
Shopping online
Fler fortsätter att handla mat online och 21% säger att de kommer att lägga mer pengar på onlinehandeln 2019. Trots detta tycker 46% att det är tråkigt att handla mat online. Motsvarande siffra för den fysiska butiken är 15%. Det är hela 48% som upplever att det är roligt att gå och handla mat. Svensken upplever att det är lika roligt att handla i en livsmedelsbutik som i en saluhall, 48% resp 47%.
6% av svenskarna handlar online varannan vecka eller oftare, 6% av barnfamiljerna handlar mat online varannan vecka eller oftare. Motsvarande siffra är 11% för övriga familjer. Onlinehandel är ett storstadsfenomen och det är kanske inte så konstigt.
Vi handlar extremt mycket mat online men det beror på min fibromyalgi och att jag har svårt att bära hem alla tunga matkassar. Själva köpupplevelsen är ”sådär” och helt klart mycket dyrare än att handla i en fysisk butik. Så får jag välja, så är det betydligt roligare att gå och handla på riktigt. Att klämma på produkterna och veta vad jag får.
Rester är kul
Man tager vad man haver-spontaniteten vinner mark. 34% av svenskarna fortsätter att veckoplanera sin matsedel. De som inte har veckoplanering funderar på vad man ska laga när man är hemma och ser vad som redan finns i kylskåpet. De sociala medierna, som inspirationskälla, växer från 20% till 32%. Det är framför allt de yngre generationerna som driver denna utveckling. I den yngsta, 15-24 år, är de sociala medierna den absolut viktigaste inspirationskällan, 50%.
Vi älskar matrester till den grad att 82% skapar en ny måltid av de matrester som finns i kylskåpet. 82% använder överbliven mat till lunchlåda eller ny middagmat. Endast 1% slänger maten och är således ingen grupp som sticker ut.
Majoriteten av svenskarna lagar sig igenom 11 maträtter per månad. Det är endast 3% som lagar ny maträtt varje dag och det måste väl vara alla matkreatörer (inte jag inräknad, då min inspo varit låg). Myten att barnfamiljer har en kortare repertoar av maträtter än övriga familjer, stämmer inte. Faktum är att barnfamiljerna använder sig av fler maträtter än svensken i övrigt.
Veganer och vegetarianer använder betydligt färre maträtter under en månad. Med tanke på att den gruppen växer, så finns ett behov av fler maträtter. Ju äldre man blir desto fler maträtter använder man sig av. Sambos använder färre rätter och minst maträtter använder sig singlarna av. Ju äldre man blir desto mer varierar man sina maträtter och här känner jag igen mig. Det är inte ofta jag serverar samma maträtt 2 gånge /månader (minus lunchlådor, för här kör jag ett och samma recept. Lax och ägg kommer man långt med).
Närproducerat
Närproducerat är bra, men här spelar inkomsten en stor roll. 28% av de som tjänar 35.000 kr/månad anser att det är viktigast, medan endast 15% av de som tjänar 19.000 kr/månad tycker det är lika viktigt. För dem är priset viktigast. (25%).
Det absolut viktigaste när svensken köper middag, är att det ska vara gott. Vi värdesätter god mat.
Vatten är livet
Vi fortsätter att dricka kranvatten till maten och mjölkkonsumtionen ligger still. 14% dricker läsk till måltiderna och här är det yngre kvinnor, i åldern 15-24 år, som står för den siffran. Det finns också en alkoholfri trend i Sverige, som drivs av de yngre generationerna. 16% av 24–34 åringarna dricker aldrig alkohol. Det är skillnad i alkoholkonsumtion mellan män och kvinnor. 54% av männen dricker alkohol någon gång i veckan, medan motsvarande siffra för kvinnorna är 38%.
Vattnet ersätts med läsk när vi äter mat på krogen, istället för hemma och här är det de yngre som sticker ut. Det är först i åldersgruppen 45-54 som kolsyrat vatten går om.
Matlådor
Vi älskar matlådor. Det visar nämligen hur smarta vi är att ta hand om våra resurser. Andelen kvinnor, som har med sig matlåda, till minst tre luncher i veckan, ligger kvar på förra årets nivå, 40%. Däremot ökar siffran för männen till 44%, jämfört med 42% året innan.
Förra årets siffror för frukostätande utanför hemmet ökar inte. Det är återigen 14% som äter frukost utanför hemmet, minst en gång/vecka.Yngre äter oftare frukost utanför hemmet än äldre.
Kyckling till lunch är tydlig favorit följt av nötkött och det är betydligt fler kvinnor som väljer vegetariskt än män, 15 resp 7%
Tio-i-topp vegetariskt
På vegotoppen är grönsakssoppan en tydlig vinnare, före sallad, som har tappat i årets mätning. Ny på årets lista är halloumi, en råvara som är väldigt lätt att variera: halloumistroganoff, halloumiburgare och halloumisallad. Halloumi äts mest av de yngre generationerna och då framförallt av kvinnorna. Och har ni testat den veganska halloumin? Den är så god. En vinnare.
Så här ser listan ut för vegoppen
- Grönsakssoppa 11,4%
- Pasta med sås 11,0%
- Vegetarisk lasagne 9,6%
- Sallad 4,4%
- Pizza 3,7%
- Vegetariska biffar 3,5%
- Tacos 2,7%
- Falafel 2,5%
- Linsgryta 2,5%
- Halloumi 1,8 %
Den vegetariska trenden är fortsatt stark, där andelen som äter vegetariskt minst en gång i veckan ökar från 43% till hela 57%. Även åldern spelar en roll i detta, där man är mindre benägen att äta vegetariskt ju äldre man är
Barnfamiljernas topplista för vardagsmat
- Spagetti och köttfärssås 12,9%
- Kyckling med tillbehör 9,7%
- Pastarätter 6,0%
- Korvstroganoff 4,5%
- Fisk 4,5%
- Korv med tillbehör 3,3%
- Soppa 2,6%
- Lax 2,6%
- Lasagne 2,6%
- Köttbullar med tillbehör 2,5%
Topplista för helgmat
- Kyckling
- Pizza
- Tacos
- Biff med tillbehör
- Fisk med tillbehör
- Hamburgare
- Fläskfilé med tillbehör
- Spagetti med köttfärssås
- Grillat
- Lax
Årets trendigaste mat
Och vilken är den 2019 års absolut trendigaste maträtt. För barnfamiljer så är tacos den absolut trendigaste maträtten men på absolut topp ligger sushi följt av poké bowl.
Och med det tar jag mig friheten att hälsa välkommen till min butik Ishokuju, som säljer japanskt porslin, som helt ligger i tiden för att äta 2019 års mest trendigaste maträtt. Och vill du veta hur du lagar perfekt sushiris, så finns ett recept här.
Kram på er, och trevlig helg.