Jag tror mig veta varför vi har så uruselt sommarväder i Sverige. Rikta alla pilar mot mig. Lilla jag tar på mig allt skuld. Varför? Jo, det beror på att jag i juli förra året gick och köpte mig en solhatt för att skydda min vitiligo från solens strålar. Så fort betalkortet dragits i kassan och solhatten lämnats över till mig så drog tunga, tjocka regnmoln in över landet och jag behövde inte använda solhatten resten av sommaren 2016. Och vad har hänt sommaren 2017? Hatten ligger fortfarande och värmer hatthyllan och har inte prytt mitt huvud en enda gång.

När vi ändå är inne på ämnet att sabba väder så har jag också ett finger med vad gäller snömängden i Skåne. Sedan jag köpte rejäla vinterdäck så har vi inte heller haft någon riktig snörik vinter i Skåne. Nä då, det har varit barmark och rätt milda temperaturer. Så kära folk, att svenska sommaren regnat bort beror på en brun solhatt, inköpt i Ystad, med grönblommiga rosetter. Hatten värmer sin plats där den ligger och regnet vräker ned.

När vi ändå är inne på väder så är ett av svenskarnas favoritämne så medger jag att jag föredrar lite halvkasst väder om vi ska bege oss ut på utflykt. Och detta av två anledningar. 1) Det är inte lika mycket folk 2) Man slipper solsting. Taaaaada. Vet inte hur många gånger vi varit iväg på olika saker med regnet hängande över oss och det har nästan varit behagligt av ovan två anledningar.

I går trotsade vi regnmolnen och sammanstrålade med ett par goda vänner på Foteviken som under veckan arrangerat Fotevikens Vikingamarknad. Jag tycker det är underbart att så många flyttar in på Foteviken under sommaren och lever så nära ett riktigt vikingaliv som man kan i dagens digitala tidsålder. Det är gratis att bo på Foteviken och det måste vara en drömupplevelse för många barn, att få tillbringa sommaren som viking. Deras semesterliv ger oss som vanliga besökare en extra krydda vid besöket och är väl ett av skälen till att det är så roligt att bege sig dit. Du hamnar mitt bland vikingar, både små som stora. Många av de inneboende är också oerhört kunniga och vid tidigare besök erbjöds vi en spontan historieguidning.

Jag hittade en fantastiskt söt ring i brons och jag tittade på den flera gånger innan jag slog till. Ringen är baserad på ett Vikingatida fynd från Danmark.

Vi såg också en uppvisning i form av ett historisk slag, där Skånes kung Erik Emune besegrar sin farbror kung Niels och dennes son prins Magnus och där Magnus stupar med hela sin hird.

Vill du se en längre film från slaget så finns här en film som jag filmade under kampen som pågick framför ögonen på oss.

Eftermiddagen avslutades med en jättegod måltid hos våra kära vänner och jag vet inte om det berodde på för mycket luft eller för mycket blåst, men jag blev som knockad efter maten. Jag hade kunnat rulla ihop mig under bordet för att sova middag en stund.

 

 

Spara

Spara